Pisto Manchego z sadzonym jajkiem
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Cukinia
100 g Sera Manchego
Kilka gałązek świeżego tymianku
2 Ząbki czosnku
1 łyżka Papryki suszonej Pimento
1 Cebula czerwona
2 Bakłażany
2 Papryki kolorowe
500 g Pomidorów krojonych z puszki
15 g Soli
4 g Pieprzu
4 Jajka
1 Ciabatta
40 ml Oliwy
50 g Orzechów prażonych (np. pinii)
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Nagrzewamy misę.
Etap 2 /7
Wrzucamy do misy posiekany czosnek i smażymy przez 30 sekund. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana. Całość smażymy 5 minut, mieszając co minutę.
Etap 3 /7
Do podsmażonego bakłażana dodajemy prażone orzechy oraz resztę pokrojonych warzyw: cukinię, papryki, cebulę. Dodajemy suszoną paprykę Pimento, sól oraz pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie.
Etap 4 /7
Do warzyw dodajemy krojone pomidory. Całość porządnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Etap 5 /7
Na wierzch wbijamy 4 jajka, równomiernie rozkładając je w misie.
Etap 6 /7
Zamykamy pokrywę i gotujemy pod niskim ciśnieniem przez 5 minut.
Etap 7 /7
Gotowe danie posypujemy startym serem Manchego i świeżym tymiankiem. Serwujemy z chrupiącą ciabattą.