Poke bowl z grillowanym tuńczykiem
- Całkowity czas 19 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 4 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 łyżka Ocet ryżowy
Pieprz
10 g Świeży imbir (1 sztuka, ok. 1 cm)
Sos chili
2 łyżka Olej sezamowy
6 cl Sos sojowy
330 g Steki z tuńczyka (mniej więcej 2 sztuki)
500 g Ugotowany ryż do sushi
2 Małe awokado (bez pestki, w plasterkach)
20 g Posiekana czerwona cebula
200 g Mango pokrojone w kostkę
80 g Edamame (ziarna soi), łuskane i ugotowane
4 łyżka Posiekana świeża kolendra
1 łyżka Czarne i białe ziarna sezamu
Rzodkiewka, ogórek, czerwona kapusta lub marchewka
Czas przygotowania
Etap 1 /4
W pojemniku wymieszaj składniki marynaty. Dodaj steki z tuńczyka i delikatnie wymieszaj. Przykryj pojemnik, włóż go do lodówki i marynuj tuńczyka przez 30 minut.
Etap 2 /4
Umieść marynowane steki z tuńczyka w urządzeniu, na płycie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 3 /4
Sprawdź czas pieczenia, a w razie potrzeby uruchom pieczenie ponownie.
Etap 4 /4
Wyjmij grillowane steki, połóż je na desce do krojenia i poczekaj 5 minut, a następnie weź ostry nóż i potnij je na paski. Wsyp ugotowany ryż do sushi do 6 miseczek. Na wierzchu ułóż równomiernie tuńczyka. Wokół tuńczyka w każdej misce ułóż awokado, cebulę, mango i edamame. Posyp sezamem, świeżą kolendrą i paskami warzyw. Smacznego!