Polędwica wieprzowa z klementynkami - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Polędwica wieprzowa z klementynkami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 2 Cebule

  • 8 Klementynki

  • 500 g Mrożone warzywa julienne

  • 800 g Polędwica wieprzowa

  • Sól, pieprz

  • 5 g Przyprawa ras-el-hanout

  • 6 cl Oliwa z oliwek

  • 6 g Bulion cielęcy w proszku

  • 6 g Miód

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Obierz cebule i klementynki. Rozmroź warzywa julienne. Posiekaj cebule i pokrój klementynki na grube plasterki. Włóż płytę grillową do urządzenia i wyłóż miskę papierem do pieczenia, pokrywając ściany.

  • 2 Cebule
  • 8 Klementynki
  • 500g Mrożone warzywa julienne

Etap 2 /3

Do miski włóż cebule i klementynki. Na wierzchu połóż polędwicę, dopraw ją solą i pieprzem, posyp mieszanką ras-el-hanout, a następnie polej wszystko olejem. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven & Grill 9in1, wyłóż płytę grillową kawałkiem papieru do pieczenia i połóż na nim cebule oraz klementynki. Na wierzchu połóż polędwicę, dopraw ją solą i pieprzem, posyp mieszanką ras-el-hanout, a następnie polej wszystko olejem. Wsuń płytę grillową na górną półkę urządzenia i zamknij drzwiczki.

  • 800g Polędwica wieprzowa
  • Sól, pieprz
  • 5g Przyprawa ras-el-hanout
  • 6cl Oliwa z oliwek

Etap 3 /3

Ustaw wskazany tryb na 15 minut, a temperaturę na 170°C. W międzyczasie podsmaż warzywa na patelni i odstaw na bok. Podgrzej 150 ml wody i rozpuść bulion cielęcy. Po 10 minutach pieczenia polej mięso sosem cielęcym, a następnie wysmaruj je miodem. Piecz dalej, a po zakończeniu programu podawaj z warzywami.

  • 6g Bulion cielęcy w proszku
  • 6g Miód