Polędwica wieprzowa z klementynkami
- Całkowity czas 45 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
2 Cebule
8 Klementynki
500 g Mrożone warzywa julienne
800 g Polędwica wieprzowa
Sól, pieprz
5 g Przyprawa ras-el-hanout
6 cl Oliwa z oliwek
6 g Bulion cielęcy w proszku
6 g Miód
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Obierz cebule i klementynki. Rozmroź warzywa julienne. Posiekaj cebule i pokrój klementynki na grube plasterki. Włóż płytę grillową do urządzenia i wyłóż miskę papierem do pieczenia, pokrywając ściany.
Etap 2 /3
Do miski włóż cebule i klementynki. Na wierzchu połóż polędwicę, dopraw ją solą i pieprzem, posyp mieszanką ras-el-hanout, a następnie polej wszystko olejem. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven & Grill 9in1, wyłóż płytę grillową kawałkiem papieru do pieczenia i połóż na nim cebule oraz klementynki. Na wierzchu połóż polędwicę, dopraw ją solą i pieprzem, posyp mieszanką ras-el-hanout, a następnie polej wszystko olejem. Wsuń płytę grillową na górną półkę urządzenia i zamknij drzwiczki.
Etap 3 /3
Ustaw wskazany tryb na 15 minut, a temperaturę na 170°C. W międzyczasie podsmaż warzywa na patelni i odstaw na bok. Podgrzej 150 ml wody i rozpuść bulion cielęcy. Po 10 minutach pieczenia polej mięso sosem cielęcym, a następnie wysmaruj je miodem. Piecz dalej, a po zakończeniu programu podawaj z warzywami.