Pomidorowa okra - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pomidorowa okra

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 800 g Mała okra

  • 2 Średnie cebule

  • 3 goździk Ząbki czosnku

  • 3 łyżka Przecier pomidorowy

  • 600 g Pokrojone pomidory

  • 30 cl Woda lub bulion warzywny

  • 4 cl Oliwa z oliwek

  • 0.5 łyżeczka Mielony cynamon

  • 3 łyżka Natka pietruszki

  • 2 łyżka Koperek

  • Sól i pieprz

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Używając małego, ostrego noża, oczyść okrę i usuń głąb wokół główki. Upewnij się, że mała główka pozostaje na okrze i nie otwiera się ani nie rozdziera. Obierz cebule i czosnek. Drobno posiekaj cebule i zmiel czosnek.

  • 800g Mała okra
  • 2 Średnie cebule
  • 3goździk Ząbki czosnku

Etap 2 /7

Rozgrzej duży rondel na dużym ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim zaczniesz smażyć składniki.

Etap 3 /7

Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę przez około 5 minut, aż stanie się przezroczysta.

  • 2 Średnie cebule
  • 4cl Oliwa z oliwek

Etap 4 /7

Dodaj okrę, przecier pomidorowy i czosnek. Podsmażaj przez około 5 minut.

  • 800g Mała okra
  • 3goździk Ząbki czosnku
  • 3łyżka Przecier pomidorowy

Etap 5 /7

Następnie dodaj pokrojone pomidory i wodę. Wymieszaj i, gdy mieszanka zacznie się gotować, zmniejsz ogień do wolnego gotowania.

  • 600g Pokrojone pomidory
  • 30cl Woda lub bulion warzywny

Etap 6 /7

Dopraw cynamonem, solą i pieprzem, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż okra będzie miękka. W razie potrzeby wydłuż czas gotowania i dodaj trochę wody, aby dostosować konsystencję.

  • 0.5łyżeczka Mielony cynamon
  • Sól i pieprz

Etap 7 /7

Podawaj w dużym naczyniu, udekorowanym posiekaną natką pietruszki i koperkiem na wykończenie.

  • 3łyżka Natka pietruszki
  • 2łyżka Koperek