Pomidorowa okra
- Całkowity czas 1 godz.
- 20 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Mała okra
2 Średnie cebule
3 goździk Ząbki czosnku
3 łyżka Przecier pomidorowy
600 g Pokrojone pomidory
30 cl Woda lub bulion warzywny
4 cl Oliwa z oliwek
0.5 łyżeczka Mielony cynamon
3 łyżka Natka pietruszki
2 łyżka Koperek
Sól i pieprz
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Używając małego, ostrego noża, oczyść okrę i usuń głąb wokół główki. Upewnij się, że mała główka pozostaje na okrze i nie otwiera się ani nie rozdziera. Obierz cebule i czosnek. Drobno posiekaj cebule i zmiel czosnek.
Etap 2 /7
Rozgrzej duży rondel na dużym ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim zaczniesz smażyć składniki.
Etap 3 /7
Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę przez około 5 minut, aż stanie się przezroczysta.
Etap 4 /7
Dodaj okrę, przecier pomidorowy i czosnek. Podsmażaj przez około 5 minut.
Etap 5 /7
Następnie dodaj pokrojone pomidory i wodę. Wymieszaj i, gdy mieszanka zacznie się gotować, zmniejsz ogień do wolnego gotowania.
Etap 6 /7
Dopraw cynamonem, solą i pieprzem, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż okra będzie miękka. W razie potrzeby wydłuż czas gotowania i dodaj trochę wody, aby dostosować konsystencję.
Etap 7 /7
Podawaj w dużym naczyniu, udekorowanym posiekaną natką pietruszki i koperkiem na wykończenie.