Przegrzebki z grillowanym koprem i sałatką z buraków
- Całkowity czas 42 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 27 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Duża pomarańcza
1 Duża cytryna
2 łyżka Miód
3 łyżka Oliwa z oliwek
16 kawałek Przegrzebki
350 g Koper włoski
450 g Ugotowane, obrane buraki
10 cl Woda
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny, a następnie wyciśnij oba owoce. Do dużej miski włóż skórkę i wlej sok. Dodaj miód, oliwę z oliwek, sól i pieprz, a następnie wymieszaj.
Etap 2 /6
Włóż przegrzebki do małego naczynia, dodaj 4 łyżki cytrusowego sosu winegret, włóż do lodówki i pozostaw do marynowania. W międzyczasie przygotuj resztę.
Etap 3 /6
Umyj koper i potnij go na plasterki o grubości około 0,5 cm. Pokrój buraka na plasterki o grubości 0,5 cm i włóż je do akcesorium z płytą do pieczenia, a następnie dodaj 6 łyżek cytrusowego sosu winegret i wodę.
Etap 4 /6
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż plasterki kopru na płycie grillowej (konieczne będzie grillowanie dwóch porcji) i grilluj każdą stronę przez 5 minut. Podczas grillowania obróć plasterki buraka, ale tylko raz.
Etap 5 /6
Włóż grillowane plasterki kopru do naczynia. Połóż przegrzebki na płycie grillowej i grilluj przez 7 minut, obracając w połowie gotowania. Jeśli burak zacznie się nadmiernie karmelizować, dolej trochę wody.
Etap 6 /6
Do naczynia z koprem włóż plasterki buraka i przegrzebki, a następnie polej wszystko pozostałym cytrusowym sosem winegret. Podawaj na ciepło.