Przegrzebki z szynką i bazyliowym pesto - przepisy OptiGrill | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Przegrzebki z szynką i bazyliowym pesto

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g przegrzebki

  • 2 pęczek świeża bazylia

  • 50 g prażone orzeszki piniowe

  • 2 łyżka sok z cytryny

  • 1 goździk czosnek

  • 50 ml oliwa z oliwek

  • 4 kawałek szynka

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Do blendera wrzuć bazylię, orzeszki piniowe, czosnek, sól i pieprz i wlej sok z cytryny. Dobrze zmiksuj. Nie wyłączaj blendera. Ostrożnie dolewaj olej aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Odstaw na bok.

  • 500g przegrzebki
  • 2pęczek świeża bazylia
  • 50g prażone orzeszki piniowe
  • 2łyżka sok z cytryny
  • 1goździk czosnek
  • 50ml oliwa z oliwek
  • 4kawałek szynka

Etap 2 /4

Wytrzyj przegrzebki papierowym ręcznikiem. Pokrój każdy plasterek szynki na cztery długie paski. Owiń każdy przegrzebek paskiem szynki. Zabezpiecz wykałaczką.

Etap 3 /4

Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj płyty grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść przegrzebki na grillu i opuść pokrywę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na pomarańczowo lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Średnio upieczone”.

Etap 4 /4

Na koniec na każdy przegrzebek nałóż pełną łyżkę pesto i posyp kilkoma orzeszkami piniowymi.