Przegrzebki z szynką i bazyliowym pesto
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g przegrzebki
2 pęczek świeża bazylia
50 g prażone orzeszki piniowe
2 łyżka sok z cytryny
1 goździk czosnek
50 ml oliwa z oliwek
4 kawałek szynka
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Do blendera wrzuć bazylię, orzeszki piniowe, czosnek, sól i pieprz i wlej sok z cytryny. Dobrze zmiksuj. Nie wyłączaj blendera. Ostrożnie dolewaj olej aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Odstaw na bok.
Etap 2 /4
Wytrzyj przegrzebki papierowym ręcznikiem. Pokrój każdy plasterek szynki na cztery długie paski. Owiń każdy przegrzebek paskiem szynki. Zabezpiecz wykałaczką.
Etap 3 /4
Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj płyty grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść przegrzebki na grillu i opuść pokrywę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na pomarańczowo lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Średnio upieczone”.
Etap 4 /4
Na koniec na każdy przegrzebek nałóż pełną łyżkę pesto i posyp kilkoma orzeszkami piniowymi.