Pudding ryżowy z coulisem z czerwonych jagód - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pudding ryżowy z coulisem z czerwonych jagód

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    55 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 porcje

  • 360 g Ryż arborio

  • 2.25 l Mleko półtłuste

  • 135 g Cukier drobny

  • 3 goździk Wanilia

  • 36 g Masło

  • 3 Żółtko jaja

  • 300 g Bita śmietana

  • 30 g Cukier puder

  • Dekoracja:

  • 3 kiwi

  • 18 Duże czarne cukierki Dragibus®

  • 750 ml Coulis truskawkowy

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Umieść ryż, mleko i cukier na patelni z powłoką nieprzywierającą.

Etap 2 /9

Rozbij laskę wanilii i usuń nasiona, a następnie dodaj je na patelnię razem z laską. Mieszaj drewnianą łyżką.

Etap 3 /9

Na wierzchu ułóż kawałki masła.

Etap 4 /9

Gotuj w programie przez wskazany czas.

Etap 5 /9

Po ugotowaniu masę przelej do pojemnika, dodaj żółtko i od razu wymieszaj. Odcedź mieszaninę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Etap 6 /9

Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wymieszaj z budyniem ryżowym.

Etap 7 /9

Przygotuj dekorację na Halloween: Obierz kiwi i pokrój 18 plasterków o grubości 3 mm. Za pomocą noża usuń rdzeń.

Etap 8 /9

Wyjmij laskę wanilii i napełnij 18 szklanych naczyń budyniem ryżowym, przykryj wierzch coulisem truskawkowym, dodaj plasterek kiwi i włóż cukierek źrenic.

Etap 9 /9

Przekrwione oczy są gotowe do zjedzenia.