Pudding ryżowy z coulisem z czerwonych jagód
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 55 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
3 porcje
360 g Ryż arborio
2.25 l Mleko półtłuste
135 g Cukier drobny
3 goździk Wanilia
36 g Masło
3 Żółtko jaja
300 g Bita śmietana
30 g Cukier puder
Dekoracja:
3 kiwi
18 Duże czarne cukierki Dragibus®
750 ml Coulis truskawkowy
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Umieść ryż, mleko i cukier na patelni z powłoką nieprzywierającą.
Etap 2 /9
Rozbij laskę wanilii i usuń nasiona, a następnie dodaj je na patelnię razem z laską. Mieszaj drewnianą łyżką.
Etap 3 /9
Na wierzchu ułóż kawałki masła.
Etap 4 /9
Gotuj w programie przez wskazany czas.
Etap 5 /9
Po ugotowaniu masę przelej do pojemnika, dodaj żółtko i od razu wymieszaj. Odcedź mieszaninę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Etap 6 /9
Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wymieszaj z budyniem ryżowym.
Etap 7 /9
Przygotuj dekorację na Halloween: Obierz kiwi i pokrój 18 plasterków o grubości 3 mm. Za pomocą noża usuń rdzeń.
Etap 8 /9
Wyjmij laskę wanilii i napełnij 18 szklanych naczyń budyniem ryżowym, przykryj wierzch coulisem truskawkowym, dodaj plasterek kiwi i włóż cukierek źrenic.
Etap 9 /9
Przekrwione oczy są gotowe do zjedzenia.