Pulpeciki gołąbkowe wg. Pati Sołtysik
- Całkowity czas 55 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
150 g Ryż
400 g Mięso mielone wieprzowe
350 g Kapusta
1 szt. Ząbek czosnku
80 g Cebula
1.5 łyżka Masło
1 szt. Jajko
1 łyżeczka Słodka papryka
Sól i pieprz
Olej
Sos:
400 g Pomidory krojone
100 g Cebula
2 łyżka Masło
120 ml Bulion
2 łyżka Śmietana 18%
2 łyżka Parmezan
1 łyżeczka Słodka papryka
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Przygotuj składniki.
Etap 2 /10
Kapustę kroimy na kawałki i wkładamy do koszyczka do gotowania na parze i umieszczamy w Cook4me. Gotujemy przez 10min w trybie wysoki poziom pary.
Etap 3 /10
Po tym czasie pozostawiamy do ostudzenia, a następnie za pomocą noża lub blendera drobno siekamy.
Etap 4 /10
Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu.
Etap 5 /10
Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W urządzeniu rozpuszczamy masło i w trybie lekkie podsmażanie szklimy przez kilka minut cebulę i czosnek.
Etap 6 /10
Do dużej miski dodajemy ugotowany ryż, mięso, cebulę oraz kapustę. Wbijamy jajko doprawiamy słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe klopsiki.
Etap 7 /10
Klopsiki dzielimy na trzy porcje i na trzy tury gotujemy w koszyczku do gotowania na parze przez 10 min w trybie wysoki poziom pary.
Etap 8 /10
Sos: Cebulę siekamy. W urządzeniu rozpuszczamy masło i w trybie lekkie podsmażanie szklimy przez kilka minut cebulę. Następnie dodajemy pomidory, bulion, parmezan, słodką paprykę i śmietanę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Etap 9 /10
Gotuj w Cook4me.
Etap 10 /10
Po tym czasie sos miksujemy na gładką masę za pomocą blendera ręcznego.