Pulpeciki gołąbkowe wg. Pati Sołtysik
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Pulpeciki gołąbkowe wg. Pati Sołtysik

Review 4 stars (average)

4/5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 150 g Ryż

  • 400 g Mięso mielone wieprzowe

  • 350 g Kapusta

  • 1 szt. Ząbek czosnku

  • 80 g Cebula

  • 1.5 łyżka Masło

  • 1 szt. Jajko

  • 1 łyżeczka Słodka papryka

  • Sól i pieprz

  • Olej

  • Sos:

  • 400 g Pomidory krojone

  • 100 g Cebula

  • 2 łyżka Masło

  • 120 ml Bulion

  • 2 łyżka Śmietana 18%

  • 2 łyżka Parmezan

  • 1 łyżeczka Słodka papryka

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Przygotuj składniki.

  • 150g Ryż
  • 400g Mięso mielone wieprzowe
  • 350g Kapusta
  • 1szt. Ząbek czosnku
  • 80g Cebula
  • 1.5łyżka Masło
  • 1szt. Jajko
  • 1łyżeczka Słodka papryka
  • Sól i pieprz
  • Olej
  • 400g Pomidory krojone
  • 100g Cebula
  • 2łyżka Masło
  • 120ml Bulion
  • 2łyżka Śmietana 18%
  • 2łyżka Parmezan
  • 1łyżeczka Słodka papryka
  • Sól i pieprz

Etap 2 /10

Kapustę kroimy na kawałki i wkładamy do koszyczka do gotowania na parze i umieszczamy w Cook4me. Gotujemy przez 10min w trybie wysoki poziom pary.

  • 350g Kapusta

Etap 3 /10

Po tym czasie pozostawiamy do ostudzenia, a następnie za pomocą noża lub blendera drobno siekamy.

Etap 4 /10

Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu.

  • 150g Ryż

Etap 5 /10

Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W urządzeniu rozpuszczamy masło i w trybie lekkie podsmażanie szklimy przez kilka minut cebulę i czosnek.

  • 1szt. Ząbek czosnku
  • 80g Cebula
  • 1.5łyżka Masło

Etap 6 /10

Do dużej miski dodajemy ugotowany ryż, mięso, cebulę oraz kapustę. Wbijamy jajko doprawiamy słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe klopsiki.

  • 150g Ryż
  • 400g Mięso mielone wieprzowe
  • 350g Kapusta
  • 80g Cebula
  • 1szt. Jajko
  • 1łyżeczka Słodka papryka
  • Sól i pieprz

Etap 7 /10

Klopsiki dzielimy na trzy porcje i na trzy tury gotujemy w koszyczku do gotowania na parze przez 10 min w trybie wysoki poziom pary.

Etap 8 /10

Sos: Cebulę siekamy. W urządzeniu rozpuszczamy masło i w trybie lekkie podsmażanie szklimy przez kilka minut cebulę. Następnie dodajemy pomidory, bulion, parmezan, słodką paprykę i śmietanę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

  • 400g Pomidory krojone
  • 100g Cebula
  • 2łyżka Masło
  • 120ml Bulion
  • 2łyżka Śmietana 18%
  • 2łyżka Parmezan
  • 1łyżeczka Słodka papryka
  • Sól i pieprz

Etap 9 /10

Gotuj w Cook4me.

Etap 10 /10

Po tym czasie sos miksujemy na gładką masę za pomocą blendera ręcznego.