Pulpety z indyka z burakami duszonymi w jabłkach
- Całkowity czas 45 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Ugotowane buraki
200 g Kwaśne jabłka
150 g Cebula
1 łyżka Olej roślinny
Sól, pieprz
1 łyżka Ocet
100 g Cebula
2 goździk Czosnek
500 g Filet z indyka
1 łyżeczka Musztarda
1 Jajko
0.5 łyżeczka Kurkuma
1 łyżka Posiekana bazylia
30 g Bułka tarta
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Aby przyrządzić pulpety: obierz cebulę i ząbki czosnku. Pokrój je na kawałki i włóż do blendera, a następnie dodaj posiekane mięso indycze, musztardę, jajko, kurkumę, bazylię, bułkę tartą, sól i pieprz. Zblenduj, aby przyrządzić farsz. Zmocz ręce i uformuj 12 płaskich pulpetów, a następnie włóż je do lodówki.
Etap 2 /5
Obierz i zetrzyj buraka oraz jabłko na tarce z dużymi oczkami. Obierz i posiekaj cebulę, a następnie włóż ją do formy do pieczenia. Dodaj olej, sól i pieprz i wymieszaj.
Etap 3 /5
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Przykryj akcesorium pokrywką. Po rozgrzaniu gotuj przez 5 minut.
Etap 4 /5
Dodaj buraki, jabłko, ocet, sól i pieprz. Wymieszaj i przykryj ponownie. W międzyczasie umieść pulpety na płycie grillowej i grilluj przez 15 minut, obracając mięso i mieszając buraki w połowie gotowania.
Etap 5 /5
Podawaj od razu.