Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym wg Pati Sołtysik - przepisy undefined | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym wg Pati Sołtysik

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • Pulpety:

  • 700 g Mięsa z indyka

  • 160 g Cebuli

  • 2 Ząbki czosnku

  • 30 g Masła

  • 1 łyżka Mascarpone

  • 2 Jajka

  • 6 Kromek chleba tostowego

  • 1 łyżeczka Musztardy miodowej

  • 1 łyżeczka Papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 0.5 łyżeczka Garam masala

  • Koperku

  • Olej do smażenia

  • Sos:

  • 400 g Pieczarek pokrojonych w plastry

  • Koperku

  • 80 g Masła

  • 70 g Cebuli

  • 1 Ząbek czosnku

  • 400 g Śmietany 30%

  • 2 łyżka Parmezanu

  • 800 ml Bulionu

  • Sól, pieprz

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 0.5 łyżeczka Czosnku granulowanego

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Chleb tostowy umieścić w naczyniu i zalać mlekiem (delikatnie obtoczyć/zamoczyć w mleku każdą kromkę). Pozostawić na 10 min. Następnie zmiksować za pomocą blendera. Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić przez parę minut cebulę i czosnek często mieszając, a następnie odstawić do ostudzenia. W misce umieścić mięso, zmiksowany chleb, cebulę z czosnkiem, wbić dwa jajka i dodać musztardę oraz mascarpone. Doprawić solą i pieprzem, słodką papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz garam masala. Dodać posiekany pęczek koperku i dokładnie całość wymieszać. Za pomocą dłoni uformować pulpeciki.

Etap 2 /4

Smażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, obracając, aby usmażyły się z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Etap 3 /4

Sos: Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić 10 g masła i zeszklić przez parę minut cebulę i czosnek często mieszając. Odłożyć na osobne naczynie. Na głębokiej patelni rozpuścić 60 g masła, dodać pieczarki i mieszając podsmażać przez kilka minut na średnim ogniu. Bulion wymieszać ze śmietaną i wlać na patelnię. Dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy i parmezan oraz posiekany koperek. Gotować mieszając aż sos zgęstnieje.

Etap 4 /4

Usmażone pulpety przełożyć na patelnię z sosem.