Pulpety wołowe na parze - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Pulpety wołowe na parze

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 sztuki

  • 250 g Mielonej wołowiny

  • 1 łyżeczka Soli

  • 1 łyżeczka Cukru

  • 1 łyżeczka Sosu ostrygowego

  • 1 łyżka Pociętej dymki

  • Pieprzu

  • 1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu

  • 25 g Boczku wędzonego

  • 1 łyżeczka Skórki z mandarynki

  • 2 Liście kapusty pekińskiej

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Przygotuj składniki.

  • 250g Mielonej wołowiny
  • 1łyżeczka Soli
  • 1łyżeczka Cukru
  • 1łyżeczka Sosu ostrygowego
  • 1łyżka Pociętej dymki
  • szczypta Pieprzu
  • 1łyżeczka Oleju z prażonego sezamu
  • 25g Boczku wędzonego
  • 1łyżeczka Skórki z mandarynki
  • 2 Liście kapusty pekińskiej

Etap 2 /4

Przygotuj skórkę z mandarynki: umyj owoc pod bieżącą wodą i przełóż na chwilę do wrzątku. Następnie zdejmij bardzo cienko skórkę obieraczką, bądź zetnij ją nożem oczyszczając z białego miąższu. Możesz także ją zetrzeć od razu na tarce, ale zwróć uwagę, żeby nie ścierać białej skórki.

  • 1łyżeczka Skórki z mandarynki

Etap 3 /4

Przygotuj pulpeciki. W tym celu przełóż do miski wszystkie składniki z wyjątkiem kapusty. Masę wyrób dłonią. Formuj pulpety po około 35 g każdy. Z podanych proporcji wyjdzie 8 sztuk.

  • 250g Mielonej wołowiny
  • 1łyżeczka Soli
  • 1łyżeczka Cukru
  • 1łyżeczka Sosu ostrygowego
  • 1łyżka Pociętej dymki
  • szczypta Pieprzu
  • 1łyżeczka Oleju z prażonego sezamu
  • 25g Boczku wędzonego
  • 1łyżeczka Skórki z mandarynki

Etap 4 /4

Koszyk do gotowania na parze wyłóż liśćmi kapusty pekińskiej. Teraz przełóż delikatnie pulpeciki. Do Cook4me wlej 250 ml wody i wstaw koszyk. Domknij pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez 10 minut.

  • 2 Liście kapusty pekińskiej