Puszyste japońskie naleśniki - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Puszyste japońskie naleśniki

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 24 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    4 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

5 osób

  • 2 Żółtka jaj

  • 12 cl Mleko

  • 150 g Mąka pszenna

  • 2 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 4 Białka jaj

  • 30 g Cukier

Czas przygotowania

Etap 1 /8

W misce wymieszaj żółtka jaj z mlekiem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie ponownie wymieszaj, aby uzyskać gładkie, jednorodne ciasto. Odstaw na bok.

  • 2 Żółtka jaj
  • 12cl Mleko
  • 150g Mąka pszenna
  • 2łyżeczka Proszek do pieczenia

Etap 2 /8

Za pomocą miksera ubij białka jaj na sztywną pianę. Gdy zaczną się pienić, stopniowo dodawaj cukier, aby uzyskać bezę.

  • 4 Białka jaj
  • 30g Cukier

Etap 3 /8

Za pomocą elastycznej łopatki delikatnie połącz bezę z pierwszą masą, uważając, aby ubite białka nie opadły. Gdy masa będzie gładka i puszysta, jest gotowa.

Etap 4 /8

Rozgrzej patelnię naleśnikową z wgłębieniami na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony.

Etap 5 /8

Nasmaruj powierzchnię olejem za pomocą ręcznika papierowego. Nałóż dużą łyżkę ciasta do każdego wgłębienia, a następnie zmniejsz ogień, aby usmażyć naleśniki.

Etap 6 /8

Jeśli patelnia będzie zbyt gorąca, naleśniki szybko się przypieką, a środek pozostanie surowy. Dostosuj temperaturę w trakcie smażenia. Smaż po 2 minuty z każdej strony.

Etap 7 /8

Po usmażeniu połóż naleśniki na ruszcie i pozostaw do ostygnięcia. Kontynuuj smażenie z pozostałym ciastem.

Etap 8 /8

Smacznego!