Puszyste japońskie naleśniki
- Całkowity czas 24 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 4 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
2 Żółtka jaj
12 cl Mleko
150 g Mąka pszenna
2 łyżeczka Proszek do pieczenia
4 Białka jaj
30 g Cukier
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W misce wymieszaj żółtka jaj z mlekiem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie ponownie wymieszaj, aby uzyskać gładkie, jednorodne ciasto. Odstaw na bok.
Etap 2 /8
Za pomocą miksera ubij białka jaj na sztywną pianę. Gdy zaczną się pienić, stopniowo dodawaj cukier, aby uzyskać bezę.
Etap 3 /8
Za pomocą elastycznej łopatki delikatnie połącz bezę z pierwszą masą, uważając, aby ubite białka nie opadły. Gdy masa będzie gładka i puszysta, jest gotowa.
Etap 4 /8
Rozgrzej patelnię naleśnikową z wgłębieniami na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony.
Etap 5 /8
Nasmaruj powierzchnię olejem za pomocą ręcznika papierowego. Nałóż dużą łyżkę ciasta do każdego wgłębienia, a następnie zmniejsz ogień, aby usmażyć naleśniki.
Etap 6 /8
Jeśli patelnia będzie zbyt gorąca, naleśniki szybko się przypieką, a środek pozostanie surowy. Dostosuj temperaturę w trakcie smażenia. Smaż po 2 minuty z każdej strony.
Etap 7 /8
Po usmażeniu połóż naleśniki na ruszcie i pozostaw do ostygnięcia. Kontynuuj smażenie z pozostałym ciastem.
Etap 8 /8
Smacznego!