Pyszny kapuśniak - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Pyszny kapuśniak

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

5 osób

  • 300 Kiełbasy

  • 150 g Boczku wędzonego

  • 2 Marchewki

  • 1 Pietruszka

  • 100 Selera

  • 500 g Ziemniaków

  • 370 g Kapusty kiszonej

  • 1 Cebula

  • 4 Ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka Majeranku

  • 1 łyżeczka Soli

  • 1 łyżka Mąki pszennej

  • 4 Ziela angielskie

  • 2 Liście laurowe

  • Pieprz do smaku

  • 1.5 Litra wody

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki.

  • 300 Kiełbasy
  • 150g Boczku wędzonego
  • 2 Marchewki
  • 1 Pietruszka
  • 100 Selera
  • 500g Ziemniaków
  • 370g Kapusty kiszonej
  • 1 Cebula
  • 4 Ząbki czosnku
  • 1łyżeczka Majeranku
  • 1łyżeczka Soli
  • 1łyżka Mąki pszennej
  • 4 Ziela angielskie
  • 2 Liście laurowe
  • Pieprz do smaku
  • 1.5 Litra wody

Etap 2 /6

Marchewkę pokrój w plasterki. Pietruszkę i seler pozostaw w całości. Ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli masz mocno kwaśną kapustę – wypłucz ją przez chwilę pod bieżącą wodą i odciśnij z nadmiaru płynu. Następnie przetnij ją 2-3 razy. Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w kostkę.

Etap 3 /6

Do Cook4me dodaj boczek. Obsmażaj go około 5 minut. Następnie dorzuć kiełbasę i cebulę. Smaż dalej kolejne 3 minuty.

Etap 4 /6

Teraz dodaj czosnek i mąkę, a następnie smaż dalej wszystko przez 2 minuty często mieszając.

Etap 5 /6

Dodaj 1,5 litra zimnej wody, wymieszaj, a po chwili wrzuć marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kapustę oraz przyprawy: sól (na początek 1 łyżeczkę), pieprz, majeranek, liście laurowe i ziela angielskie.

Etap 6 /6

Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem. Po ugotowaniu sprawdź smak. Ja czasami musiałam dodać więcej soli. Wszystko zależało od kapusty jakiej używałam.