Racuch z młodą cebulką - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Racuch z młodą cebulką

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    15 min.

Składniki

4 osób

  • 1 pęczek Dymki

  • 1 łyżeczka Masła

  • 200 g Mąki pszennej

  • 100 ml Wody

  • 1 Jajko

  • 1 Opakowanie suchych drożdży

  • 100 g Kwaśnej śmietany

  • 0.5 łyżeczka Soli

  • Słodkiej papryki

  • Pieprzu

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp
  • Ruszt do Air fry

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, solą, odrobiną mąki i szczyptą cukru. Całość mieszamy i posypujemy mąką robiąc kożuch. Odstawiamy na 10 minut.

  • 100ml Wody
  • 1 Opakowanie suchych drożdży

Etap 2 /5

W międzyczasie pokrój dymkę, rozgrzej Cook4me i włóż ruszt i brytfankę pasującą do urządzenia.

  • 1pęczek Dymki
  • Ruszt do Air fry

Etap 3 /5

Do zaczynu dodajemy jajko i resztę mąki, mieszamy, dodajemy śmietanę, mieszamy i dodajemy sól. Brzegi miski zlewamy olejem. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy.

  • 200g Mąki pszennej
  • 1 Jajko
  • 100g Kwaśnej śmietany

Etap 4 /5

Po rozgrzaniu misy wyłączamy program. Do brytfanki wkładamy masło i posiekaną dymkę. Zamykamy i zostawiamy do roztopienia, podczas gdy wyrasta ciasto (ok. 15 minut).

  • 1łyżeczka Masła

Etap 5 /5

Gdy ciasto wyrośnie, rozkładamy dymkę z masłem równomiernie po brytfance i wlewamy ciasto. Posypujemy odrobiną słodkiej papryki i pieprzu. Zakładamy pokrywę Extra Crisp i zapiekamy w 200°C przez 15 minut.

  • szczypta Słodkiej papryki
  • szczypta Pieprzu
  • Extra Crisp