Risotto z zielonymi warzywami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Risotto z zielonymi warzywami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Cebula

  • 100 g Fasolka szparagowa

  • 50 g Seler naciowy

  • 100 g Szpinak

  • 1 garść Pietruszka

  • 70 g Masło

  • 300 g Ryż do risotto

  • 15 cl Białe wino

  • Sól, pieprz

  • 1 l Bulion drobiowy

  • 100 g Zielony groszek

  • 15 cl Śmietanka

  • 100 g Utarty parmezan

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Upewnij się, że zdejmujesz rączkę Ingenio podczas gotowania na kuchence i/lub w piekarniku.

Etap 2 /7

Obierz i posiekaj cebulę. Umyj zieloną fasolkę i odetnij jej końce. Opłucz i posiekaj seler naciowy, szpinak oraz pietruszkę.

  • 1 Cebula
  • 100g Fasolka szparagowa
  • 50g Seler naciowy
  • 100g Szpinak
  • 1garść Pietruszka

Etap 3 /7

Rozgrzej rondel i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na cały czerwony. Podsmaż cebulę i seler na maśle.

  • 1 Cebula
  • 50g Seler naciowy
  • 70g Masło

Etap 4 /7

Dodaj ryż i kontynuuj gotowanie, aż stanie się przezroczysty.

  • 300g Ryż do risotto

Etap 5 /7

Dodaj białe wino, sól i pieprz.

  • 15cl Białe wino
  • Sól, pieprz

Etap 6 /7

Gdy płyn wyparuje, dodawaj po jednej chochelce ciepłego bulionu, ciągle mieszając, aż płyn się wchłonie. Przed końcem gotowania ryżu dodaj szpinak, fasolkę szparagową i zielony groszek.

  • 100g Szpinak
  • 1l Bulion drobiowy
  • 100g Zielony groszek

Etap 7 /7

Gdy ryż będzie ugotowany, dodaj śmietanę, pietruszkę i parmezan.

  • 1garść Pietruszka
  • 15cl Śmietanka
  • 100g Utarty parmezan