Risotto szparagowe - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Risotto szparagowe

ratings.4.2

4.2 /5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 300 g Szparagów

  • 110 g Cebuli

  • 500 g Ryżu do risotto

  • 60 g Masła

  • 200 ml Białego wina

  • 400 ml Wody

  • 500 ml Bulionu

  • 80 g Parmezanu

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • Sól, pieprz

  • Pietruszki

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Przygotuj składniki. Szparagom odłamujemy końcówki (które wyrzucamy) i kroimy na kawałki. Cebulę siekamy (niekoniecznie bardzo drobno).

  • 300g Szparagów
  • 110g Cebuli
  • 500g Ryżu do risotto
  • 60g Masła
  • 200ml Białego wina
  • 400ml Wody
  • 500ml Bulionu
  • 80g Parmezanu
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • Sól, pieprz
  • pęczek Pietruszki

Etap 2 /4

Do urządzenia Cook4me wkładamy masło i rozpuszczamy, a następnie dodajemy szparagi oraz cebulę. Całość podsmażamy przez 4 min w trybie średnie podsmażenie często mieszając.

  • 300g Szparagów
  • 110g Cebuli
  • 60g Masła

Etap 3 /4

Wlewamy wino i wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez 4 min w trybie średnie podsmażenie mieszając od czasu do czasu.

  • 500g Ryżu do risotto
  • 200ml Białego wina

Etap 4 /4

Do urządzenia wlewamy wodę i wsypujemy parmezan oraz posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie mieszamy całość. Gotujemy w trybie wysokie ciśnienie przez 10 min.

  • 400ml Wody
  • 80g Parmezanu
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • Sól, pieprz
  • pęczek Pietruszki