Risotto z mieszanką grzybów - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Risotto z mieszanką grzybów

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 3 Ząbki czosnku

  • 15 cl Oliwa z oliwek

  • Świeża szałwia

  • 2 łyżeczka Drobno posiekana skórka z cytryny

  • 1 szczypta Nitki szafranu

  • 1 Brązowa cebula

  • 100 g Pieczarki Swiss brown

  • 100 g Małe pieczarki

  • 80 g Grzyby enoki

  • 15 g Świeża pietruszka

  • 1 l Bulion drobiowy lub warzywny

  • 15 cl Wytrawne białe wino

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 80 g Masło

  • 440 g Ryż arborio

  • 20 g Drobno starty parmezan

  • Sól

  • Tarty parmezan

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel
  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /12

Obierz i cienko posiekaj czosnek.

  • 3 Ząbki czosnku

Etap 2 /12

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż uwolni aromat. Zdejmij z ognia.

  • 3 Ząbki czosnku
  • 15cl Oliwa z oliwek

Etap 3 /12

Dodaj szałwię, skórkę z cytryny i szafran. Wymieszaj i odstaw na bok.

  • Świeża szałwia
  • 2łyżeczka Drobno posiekana skórka z cytryny
  • 1szczypta Nitki szafranu

Etap 4 /12

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Umyj i pokrój grzyby Swiss brown. Umyj i pokrój pieczarki na ćwiartki. Opłucz i obetnij końce grzybów enoki. Opłucz i grubo posiekaj pietruszkę.

  • 1 Brązowa cebula
  • 100g Pieczarki Swiss brown
  • 100g Małe pieczarki
  • 80g Grzyby enoki
  • 15g Świeża pietruszka

Etap 5 /12

Połącz bulion i wino w rondlu i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i utrzymuj na małym ogniu.

  • 1l Bulion drobiowy lub warzywny
  • 15cl Wytrawne białe wino

Etap 6 /12

Rozgrzej olej i masło w garnku o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, przez 2 minuty, aż zmięknie.

  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • 80g Masło

Etap 7 /12

Dodaj grzyby Swiss brown i pieczarki i smaż, mieszając, przez 3 minuty, aż grzyby zmiękną.

  • 100g Pieczarki Swiss brown
  • 100g Małe pieczarki

Etap 8 /12

Dodaj ryż arborio i smaż, mieszając, przez 2 minuty, aż ziarenka staną się szklisto-przezroczyste.

  • 440g Ryż arborio

Etap 9 /12

Dodawaj mieszankę bulionu chochelkę po chochelce i mieszaj drewnianą łyżką, aż płyn całkowicie się wchłonie. Kontynuuj dodawanie bulionu, chochelka po chochelce, ciągle mieszając i pozwalając, aby płyn był wchłaniany przed dodaniem kolejnej porcji.

Etap 10 /12

Gotuj, aż ryż będzie miękki, a risotto kremowe (to zajmie około 25 minut).

Etap 11 /12

Dodaj grzyby enoki i smaż, mieszając, przez 3 minuty, aż zmiękną. Zdejmij z ognia. Dodaj starty parmezan i pietruszkę. Spróbuj i dopraw solą.

  • 80g Grzyby enoki
  • 15g Świeża pietruszka
  • 20g Drobno starty parmezan
  • Sól

Etap 12 /12

Podziel risotto między miski do serwowania. Na wierzch dodaj mieszankę oleju oraz posyp dodatkowym parmezanem przed podaniem.

  • Tarty parmezan