Risotto z mieszanką grzybów
- Całkowity czas 55 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 Ząbki czosnku
15 cl Oliwa z oliwek
Świeża szałwia
2 łyżeczka Drobno posiekana skórka z cytryny
1 szczypta Nitki szafranu
1 Brązowa cebula
100 g Pieczarki Swiss brown
100 g Małe pieczarki
80 g Grzyby enoki
15 g Świeża pietruszka
1 l Bulion drobiowy lub warzywny
15 cl Wytrawne białe wino
1 łyżka Oliwa z oliwek
80 g Masło
440 g Ryż arborio
20 g Drobno starty parmezan
Sól
Tarty parmezan
Akcesoria
Rondel Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Obierz i cienko posiekaj czosnek.
Etap 2 /12
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż uwolni aromat. Zdejmij z ognia.
Etap 3 /12
Dodaj szałwię, skórkę z cytryny i szafran. Wymieszaj i odstaw na bok.
Etap 4 /12
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Umyj i pokrój grzyby Swiss brown. Umyj i pokrój pieczarki na ćwiartki. Opłucz i obetnij końce grzybów enoki. Opłucz i grubo posiekaj pietruszkę.
Etap 5 /12
Połącz bulion i wino w rondlu i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i utrzymuj na małym ogniu.
Etap 6 /12
Rozgrzej olej i masło w garnku o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, przez 2 minuty, aż zmięknie.
Etap 7 /12
Dodaj grzyby Swiss brown i pieczarki i smaż, mieszając, przez 3 minuty, aż grzyby zmiękną.
Etap 8 /12
Dodaj ryż arborio i smaż, mieszając, przez 2 minuty, aż ziarenka staną się szklisto-przezroczyste.
Etap 9 /12
Dodawaj mieszankę bulionu chochelkę po chochelce i mieszaj drewnianą łyżką, aż płyn całkowicie się wchłonie. Kontynuuj dodawanie bulionu, chochelka po chochelce, ciągle mieszając i pozwalając, aby płyn był wchłaniany przed dodaniem kolejnej porcji.
Etap 10 /12
Gotuj, aż ryż będzie miękki, a risotto kremowe (to zajmie około 25 minut).
Etap 11 /12
Dodaj grzyby enoki i smaż, mieszając, przez 3 minuty, aż zmiękną. Zdejmij z ognia. Dodaj starty parmezan i pietruszkę. Spróbuj i dopraw solą.
Etap 12 /12
Podziel risotto między miski do serwowania. Na wierzch dodaj mieszankę oleju oraz posyp dodatkowym parmezanem przed podaniem.