Risotto ze szparagami i groszkiem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Risotto ze szparagami i groszkiem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Świeże szparagi

  • 2 łyżka Olej z awokado

  • 2 łyżeczka Suszona pietruszka

  • 2 łyżeczka Suszone oregano

  • 250 g Świeży lub mrożony groszek

  • Sól, pieprz

  • 2 Szalotki

  • Sól morska

  • 750 g Ryż arborio

  • 15 cl Białe wino

  • 80 cl Bulion warzywny

  • 150 g Parmezan

  • 2 łyżka Świeży szczypiorek

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Upewnij się, że zdejmiesz uchwyt Ingenio podczas gotowania na blasze i/lub w piekarniku.

Etap 2 /8

Przytnij łodygi szparagów, aby usunąć zdrewniałe części, używając noża, a następnie obierz łodygi za pomocą obieraczki.

  • 1 Świeże szparagi

Etap 3 /8

Rozgrzej patelnię z połową oleju z awokado, dodaj szparagi, pietruszkę i oregano, a następnie wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i smaż przez kilka minut, aż szparagi nabiorą ciemnozielonego koloru – powinny pozostać chrupiące.

  • 2łyżka Olej z awokado
  • 2łyżeczka Suszona pietruszka
  • 2łyżeczka Suszone oregano

Etap 4 /8

Następnie dodaj groszek i pozwól mu się rozmrozić. Jeśli jest zamrożony, podgrzej. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie odstaw na bok, podczas gdy risotto się gotuje.

  • 250g Świeży lub mrożony groszek
  • Sól, pieprz

Etap 5 /8

Rozgrzej rondel i poczekaj, aż wskaźnik termiczny (Thermal-Signal) stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Obierz i drobno posiekaj szalotki. Rozgrzej na patelni pozostałą część oleju z awokado, dodaj szalotki i szczyptę soli morskiej, a następnie smaż, często mieszając, przez kilka minut, aż szalotki staną się przezroczyste.

  • 2łyżka Olej z awokado
  • 2 Szalotki
  • Sól morska

Etap 6 /8

Dodaj ryż i smaż przez kilka minut, aż stanie się aromatyczny i zacznie robić się przezroczysty na brzegach. Upewnij się, że nie zbrązowiał. Dodaj wino i poczekaj, aż prawie całkowicie się wchłonie, zanim dodasz bulion.

  • 750g Ryż arborio
  • 15cl Białe wino

Etap 7 /8

Dodawaj bulion partiami, stale mieszając. Zawsze czekaj, aż płyn prawie całkowicie się wchłonie, zanim dodasz kolejną porcję. Pamiętaj, aby ciągle mieszać i dodawać bulion w razie potrzeby, aby zapobiec przypaleniu ryżu. Proces ten powinien zająć około 30 minut.

  • 80cl Bulion warzywny

Etap 8 /8

Spróbuj risotto, aby upewnić się, że jest ugotowane, ale nadal al dente (nie za twarde, ale też nie za miękkie). Jeśli to konieczne, dodaj więcej bulionu. Zdejmij patelnię z ognia, aby zapobiec przypaleniu. Dodaj parmezan i odrobinę soli morskiej. Opłucz i posiekaj świeży szczypiorek, a następnie dodaj na patelnię. Podawaj od razu ze szparagami i groszkiem, a na wierzch posyp parmezanem.

  • Sól morska
  • 150g Parmezan
  • 2łyżka Świeży szczypiorek