Rolady ze szpinakiem i serem feta
- Całkowity czas 39 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 14 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
50 g Cebula
180 g Liście szpinaku
2 łyżka Oliwa z oliwek
30 g Orzeszki piniowe
150 g Serek śmietankowy
90 g Ser feta
Sól, pieprz
8 liść Ciasto na brik
30 g Roztopione masło
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Drobno posiekaj cebulę. Usuń łodyżki szpinaku, opłucz jej i osusz.
50g Cebula 180g Liście szpinaku
Etap 2 /6
Na patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć posiekaną cebulę. Podsmażaj na małym ogniu przez 1 minutę. Dodaj liście szpinaku i gotuj przez 3 minuty, stale mieszając, aż stracą kształt. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
2łyżka Oliwa z oliwek
Etap 3 /6
W międzyczasie na suchą patelnię wrzuć orzeszki piniowe i praż je, stale mieszając. Przełóż na mały talerz i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój ser feta w małą kostkę. Włóż serek śmietankowy do dużej miski. Dodaj ugotowany szpinak z cebulą. Dodaj orzeszki piniowe i kostki sera feta, przypraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj, aby równo rozdzielić składniki.
30g Orzeszki piniowe 150g Serek śmietankowy 90g Ser feta Sól, pieprz
Etap 4 /6
Na powierzchni roboczej rozwałkuj warstwę ciasta brik i posmaruj je niewielką ilością masła, a następnie potnij na 4 trójkąty. Ułóż trójkąty parami. Połóż łyżkę nadzienia (ok. 20 g) na stronie leżącej naprzeciw wierzchołka trójkąta. Rozsmaruj nadzienie na całej długości, tak aby przypominało kiełbaskę. Zegnij ciasto na nadzieniu, tak aby wszystko dobrze przylegało i zacznij zwijać w rulon, kierując się w stronę wierzchołka. Zwiń raz lub dwa i zegnij krawędzie. Zwijaj dalej w kierunku wierzchołka trójkąta. Nałóż nieco masła na wierzchołek, aby dokleić go do rulonu.
8liść Ciasto na brik 30g Roztopione masło
Etap 5 /6
Włóż rolady do Easy Fry i uruchom program NUGGETSY na 7–8 minut.
Etap 6 /6
Ozdób listkami mięty i od razu podawaj.