Rumiane boczniaki
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
250 g Świeżych boczniaków
3 łyżka Oliwy z oliwek
2 łyżka Sosu sojowego
2 łyżka Syropu klonowego
2 łyżka Soku z cytryny
3 Ząbki czosnku
Białego pieprzu
Suszonego tymianku
Skórka z jednej cytryny
Natki pietruszki
Pociętej dymki
Białego sezamu
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj wszystkie składniki.
Etap 2 /4
W dużej misce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki soku z cytryny, pocięte na cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, dużą szczyptę białego pieprzu oraz suszonego tymianku. Do marynaty przełóż oczyszczone, pozbawione twardych ogonków boczniaki. Duże kapelusze możesz przekroić wzdłuż. Pamiętaj jednak, że grzyby po obróbce dość mocno się skurczą. Boczniaki marynuj około pół godziny. Jeśli się spieszysz – zanurz grzyby w marynacie tylko na chwilę.
Etap 3 /4
Grzyby przełóż na kratkę frytkownicy. Staraj się układać je w jednej warstwie.
Etap 4 /4
Ustaw urządzenie w trybie manualnym na około 18 minut. Po 10 minutach odwróć boczniaki na drugą stronę. Dopiekaj do zrumienienia. Po około 16 minutach doglądaj danie, aby nic nie przypalić. Cieńsze kapelusze będą bardziej chrupiące i przypieczone. Tryb manualny: 200 stopni - czas 18 minut.