Rumiane boczniaki - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Rumiane boczniaki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 250 g Świeżych boczniaków

  • 3 łyżka Oliwy z oliwek

  • 2 łyżka Sosu sojowego

  • 2 łyżka Syropu klonowego

  • 2 łyżka Soku z cytryny

  • 3 Ząbki czosnku

  • Białego pieprzu

  • Suszonego tymianku

  • Skórka z jednej cytryny

  • Natki pietruszki

  • Pociętej dymki

  • Białego sezamu

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Przygotuj wszystkie składniki.

  • 250g Świeżych boczniaków
  • 3łyżka Oliwy z oliwek
  • 2łyżka Sosu sojowego
  • 2łyżka Syropu klonowego
  • 2łyżka Soku z cytryny
  • 3 Ząbki czosnku
  • szczypta Białego pieprzu
  • szczypta Suszonego tymianku
  • Skórka z jednej cytryny
  • garść Natki pietruszki
  • garść Pociętej dymki
  • szczypta Białego sezamu

Etap 2 /4

W dużej misce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki soku z cytryny, pocięte na cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, dużą szczyptę białego pieprzu oraz suszonego tymianku. Do marynaty przełóż oczyszczone, pozbawione twardych ogonków boczniaki. Duże kapelusze możesz przekroić wzdłuż. Pamiętaj jednak, że grzyby po obróbce dość mocno się skurczą. Boczniaki marynuj około pół godziny. Jeśli się spieszysz – zanurz grzyby w marynacie tylko na chwilę.

Etap 3 /4

Grzyby przełóż na kratkę frytkownicy. Staraj się układać je w jednej warstwie.

Etap 4 /4

Ustaw urządzenie w trybie manualnym na około 18 minut. Po 10 minutach odwróć boczniaki na drugą stronę. Dopiekaj do zrumienienia. Po około 16 minutach doglądaj danie, aby nic nie przypalić. Cieńsze kapelusze będą bardziej chrupiące i przypieczone. Tryb manualny: 200 stopni - czas 18 minut.