Ryż meksykański - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ryż meksykański

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 53 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    33 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 3 łyżka Oliwa z oliwek

  • 175 g Ryż długoziarnisty

  • 1 łyżeczka Kmin rzymski

  • 0.5 łyżeczka Papryka mielona

  • 1 łyżeczka Papryka chili

  • 1 Cebula

  • 0.5 Czerwona papryka

  • 0.5 Zielona papryka

  • 2 goździk Czosnek

  • 40 cl Woda

  • 12 cl Pomidorowe coulis

  • 2 łyżka Przecier pomidorowy

  • 1 Bulion drobiowy

  • Sól

  • 2 Limonka

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim podsmażysz składniki. Na małym ogniu dodaj olej, a następnie podsmaż ryż, kmin, paprykę i chili. Gdy ryż zacznie się rumienić, dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę. Gotuj, mieszaj przez 1–2 minuty, a następnie dodaj posiekany czosnek. Smaż jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając.

  • 3łyżka Oliwa z oliwek
  • 175g Ryż długoziarnisty
  • 1łyżeczka Kmin rzymski
  • 0.5łyżeczka Papryka mielona
  • 1łyżeczka Papryka chili
  • 1 Cebula
  • 0.5 Czerwona papryka
  • 0.5 Zielona papryka
  • 2goździk Czosnek

Etap 2 /3

Następnie dodaj wodę, sos pomidorowy, przecier pomidorowy i pokruszoną kostkę drobiową. Dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż zacznie się gotować, następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, sprawdzając od 10 minuty aż do końca gotowania. Ryż jest gotowy, gdy płyn wyparuje, a ryż będzie miękki. Dodaj wodę pod koniec gotowania, jeśli płyn wyparował, a ryż jeszcze nie jest wystarczająco ugotowany.

  • 40cl Woda
  • 12cl Pomidorowe coulis
  • 2łyżka Przecier pomidorowy
  • 1 Bulion drobiowy

Etap 3 /3

Wyłącz ogień. Odstaw ryż na kilka minut, aby odpoczął. Gotowe! Podawaj z limonką.

  • 2 Limonka