Ryż meksykański
- Całkowity czas 53 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
3 łyżka Oliwa z oliwek
175 g Ryż długoziarnisty
1 łyżeczka Kmin rzymski
0.5 łyżeczka Papryka mielona
1 łyżeczka Papryka chili
1 Cebula
0.5 Czerwona papryka
0.5 Zielona papryka
2 goździk Czosnek
40 cl Woda
12 cl Pomidorowe coulis
2 łyżka Przecier pomidorowy
1 Bulion drobiowy
Sól
2 Limonka
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim podsmażysz składniki. Na małym ogniu dodaj olej, a następnie podsmaż ryż, kmin, paprykę i chili. Gdy ryż zacznie się rumienić, dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę. Gotuj, mieszaj przez 1–2 minuty, a następnie dodaj posiekany czosnek. Smaż jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając.
Etap 2 /3
Następnie dodaj wodę, sos pomidorowy, przecier pomidorowy i pokruszoną kostkę drobiową. Dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż zacznie się gotować, następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, sprawdzając od 10 minuty aż do końca gotowania. Ryż jest gotowy, gdy płyn wyparuje, a ryż będzie miękki. Dodaj wodę pod koniec gotowania, jeśli płyn wyparował, a ryż jeszcze nie jest wystarczająco ugotowany.
Etap 3 /3
Wyłącz ogień. Odstaw ryż na kilka minut, aby odpoczął. Gotowe! Podawaj z limonką.