Sałatka z grillowaną kałamarnicą, cytryną i kaparami
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g kałamarnica
1 szt. cytryna
5 łyżka oliwa z oliwek
25 g kapary
1 szt. czerwona cebula
125 g rukola
150 g czerwona papryka
125 g groszek
sól
pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Umyj i wysusz korpus i ramiona kałamarnicy. Otwórz kałamarnicę i połóż płasko na desce do krojenia wnętrzem skierowanym do góry. Na kałamarnicy natnij nożem siatkowaty wzorzec. Następnie pokrój korpus i ramiona na kawałki o długości 5–6 cm.
500g kałamarnica
Etap 2 /4
Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, kapary i połowę drobno posiekanej czerwonej cebuli. Przetocz kałamarnicę w 1/4 tego sosu winegret, dopraw solą i pieprzem.
1szt. cytryna 5łyżka oliwa z oliwek 25g kapary 1szt. czerwona cebula sól pieprz
Etap 3 /4
Włącz grill. Wybierz program Owoce morza i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż na grillu kałamarnicę (konieczne może być upieczenie dwóch porcji) i zamknij grill. Piecz do czasu, aż na ekranie wyświetli się komunikat „Średnio upieczone” lub dopóki kontrolka nie zaświeci się na pomarańczowo.
Etap 4 /4
Wymieszaj grillowaną kałamarnicę z resztą sosu winegret, resztą posiekanej czerwonej cebuli, paskami grillowanej papryki i ugotowanym groszkiem. Podawaj z rukolą.
125g rukola 150g czerwona papryka 125g groszek