Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
5 Ziemniaków
2 łyżka Oliwy
Sól, pieprz
0.5 łyżeczka Wędzonej papryki
1 pęczek Zielonych szparagów
1 łyżka Oliwy
1 łyżka Parmezanu
2 Jajka
Szczypiorek i młoda cebulka
Koperek
2 łyżka Jogurtu greckiego
1 łyżka Majonezu
1 łyżeczka Musztardy francuskiej
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Przełóż je do większej komory podwójnego air fryer’a i piecz w 180°C przez 25-30 minut.
Etap 2 /5
Od szparagów odetnij zdrewniałe końcówki i potnij je na mniejsze kawałki. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz solą i parmezanem. Przełóż je do mniejszej komory podwójnego air fryer’a i piecz w 190°C przez ok 10-15 minut (czas zależy od grubości szparagów).
Etap 3 /5
Jajka ugotuj na twardo, ostudź je, obierz i pokrój na małe kawałki.
Etap 4 /5
Warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj jajko, a następnie posiekany szczypiorek i koperek. Dodaj jogurt, majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Etap 5 /5
Sałatka smakuje najlepiej na świeżo. Możesz wszystkie składniki przygotować dzień wcześniej, ale nie mieszać ich z sosem, aby nie zmiękły.