Schab nadziewany śliwką
Przepis według Sara.p

Schab nadziewany śliwką

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 porcje

  • 1 kg Schab

  • 2 łyżka Masło

  • 1 łyżka Majeranek

  • 1 łyżka Papryka słodka mielona

  • 1 łyżka Czosnek granulowany

  • 0.5 łyżka Pieprz

  • 50 ml Ciemny sos sojowy

  • 100 g Suszona śliwka

  • 150 ml Woda

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Schab oczyścić z błonek, wysuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym oraz dokładnie natrzeć przyprawami i sosem sojowym. Odstawić ma 60 min do lodowki.

  • 1łyżka Majeranek
  • 1łyżka Papryka słodka mielona
  • 1łyżka Czosnek granulowany
  • 0.5łyżka Pieprz
  • 50ml Ciemny sos sojowy

Etap 2 /4

Po upływie 60 min schab wyjąć z lodowki. Długim nożem wydrążyć w środku otwór i wypełnić go suszoną śliwką.

  • 1kg Schab
  • 100g Suszona śliwka

Etap 3 /4

Na rozgrzanym maśle smażyć schab z każdej strony do momentu, w którym mięso się zarumieni.

  • 2łyżka Masło

Etap 4 /4

Dodajemy 150 ml wody i przez ok. 15 minut dusimy mięso. Po zakończeniu gotowania mięso kroimy w kawałki i podajemy z dodatkami według własnego uznania.

  • 150ml Woda