Scotch broth wg Andrzeja Andrzejczaka
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
0.2 kg Kasza perłowa
0.1 kg Soczewica czerwona
100 g Rzepa
100 g Marchew
100 g Por
50 g Pietruszka
100 g Cebula
30 g Jarmuż
0.75 kg Łopatka jagnięca
300 g Mielona wołowina
100 g Masło
20 g Czosnek
20 g Sól
1.5 łyżeczka Pieprz
1.5 l Woda
150 g Bułka tarta
20 g Świeży tymianek
100 ml Olej
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj składniki.
0.2kg Kasza perłowa 0.1kg Soczewica czerwona 100g Rzepa 100g Marchew 100g Por 50g Pietruszka 100g Cebula 30g Jarmuż 0.75kg Łopatka jagnięca 300g Mielona wołowina 100g Masło 20g Czosnek 20g Sól 1.5łyżeczka Pieprz 1.5l Woda 150g Bułka tarta 20g Świeży tymianek 100ml Olej
Etap 2 /9
Warzywa oczyścić, obrać i pokroić w jednakową, niewielką kostkę.
100g Rzepa 100g Marchew 100g Por 50g Pietruszka 100g Cebula
Etap 3 /9
Jarmuż umyć i wysuszyć na papierze.
30g Jarmuż
Etap 4 /9
Wszystkie warzywa dokładnie smażymy na maśle, po kolei, tak żeby były dobrze skarmelizowane, doprawiamy solą i pieprzem. Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki i też przesmażamy na maśle razem z czosnkiem.
100g Rzepa 100g Marchew 100g Por 50g Pietruszka 100g Cebula 100g Masło 20g Czosnek 20g Sól 1.5łyżeczka Pieprz
Etap 5 /9
Mieloną wołowinę doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i czosnkiem. Formujemy kulki około 30g, panierujemy w bułce tartej i obsmażamy.
300g Mielona wołowina 20g Czosnek 20g Sól 1.5łyżeczka Pieprz 150g Bułka tarta 20g Świeży tymianek
Etap 6 /9
Łopatkę jagnięcą dokładnie obsmażyć.
0.75kg Łopatka jagnięca
Etap 7 /9
Łopatkę zalać bulionem i wstawić do gotowania wg wskazań. Kiedy jagnięcina będzie miękka, zacznie odchodzić od kości, wtedy ją wyjmujemy.
0.75kg Łopatka jagnięca
Etap 8 /9
Następnie wrzucamy przesmażone warzywa, zagotowujemy, dodajemy przepłukaną kaszę perłową i dusimy około 10min, aż kasza będzie miękka.
0.2kg Kasza perłowa
Etap 9 /9
Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę, pulpety wołowe, jarmuż i porwane mięso jagnięce i dusimy jeszcze 5 min.
0.1kg Soczewica czerwona