Scotch broth wg Andrzeja Andrzejczaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Scotch broth wg Andrzeja Andrzejczaka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 0.2 kg Kasza perłowa

  • 0.1 kg Soczewica czerwona

  • 100 g Rzepa

  • 100 g Marchew

  • 100 g Por

  • 50 g Pietruszka

  • 100 g Cebula

  • 30 g Jarmuż

  • 0.75 kg Łopatka jagnięca

  • 300 g Mielona wołowina

  • 100 g Masło

  • 20 g Czosnek

  • 20 g Sól

  • 1.5 łyżeczka Pieprz

  • 1.5 l Woda

  • 150 g Bułka tarta

  • 20 g Świeży tymianek

  • 100 ml Olej

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przygotuj składniki.

  • 0.2kg Kasza perłowa
  • 0.1kg Soczewica czerwona
  • 100g Rzepa
  • 100g Marchew
  • 100g Por
  • 50g Pietruszka
  • 100g Cebula
  • 30g Jarmuż
  • 0.75kg Łopatka jagnięca
  • 300g Mielona wołowina
  • 100g Masło
  • 20g Czosnek
  • 20g Sól
  • 1.5łyżeczka Pieprz
  • 1.5l Woda
  • 150g Bułka tarta
  • 20g Świeży tymianek
  • 100ml Olej

Etap 2 /9

Warzywa oczyścić, obrać i pokroić w jednakową, niewielką kostkę.

  • 100g Rzepa
  • 100g Marchew
  • 100g Por
  • 50g Pietruszka
  • 100g Cebula

Etap 3 /9

Jarmuż umyć i wysuszyć na papierze.

  • 30g Jarmuż

Etap 4 /9

Wszystkie warzywa dokładnie smażymy na maśle, po kolei, tak żeby były dobrze skarmelizowane, doprawiamy solą i pieprzem. Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki i też przesmażamy na maśle razem z czosnkiem.

  • 100g Rzepa
  • 100g Marchew
  • 100g Por
  • 50g Pietruszka
  • 100g Cebula
  • 100g Masło
  • 20g Czosnek
  • 20g Sól
  • 1.5łyżeczka Pieprz

Etap 5 /9

Mieloną wołowinę doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i czosnkiem. Formujemy kulki około 30g, panierujemy w bułce tartej i obsmażamy.

  • 300g Mielona wołowina
  • 20g Czosnek
  • 20g Sól
  • 1.5łyżeczka Pieprz
  • 150g Bułka tarta
  • 20g Świeży tymianek

Etap 6 /9

Łopatkę jagnięcą dokładnie obsmażyć.

  • 0.75kg Łopatka jagnięca

Etap 7 /9

Łopatkę zalać bulionem i wstawić do gotowania wg wskazań. Kiedy jagnięcina będzie miękka, zacznie odchodzić od kości, wtedy ją wyjmujemy.

  • 0.75kg Łopatka jagnięca

Etap 8 /9

Następnie wrzucamy przesmażone warzywa, zagotowujemy, dodajemy przepłukaną kaszę perłową i dusimy około 10min, aż kasza będzie miękka.

  • 0.2kg Kasza perłowa

Etap 9 /9

Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę, pulpety wołowe, jarmuż i porwane mięso jagnięce i dusimy jeszcze 5 min.

  • 0.1kg Soczewica czerwona