Scotch broth wg Andrzeja Andrzejczaka
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
0.2 kg Kasza perłowa
0.1 kg Soczewica czerwona
100 g Rzepa
100 g Marchew
100 g Por
50 g Pietruszka
100 g Cebula
30 g Jarmuż
0.75 kg Łopatka jagnięca
300 g Mielona wołowina
100 g Masło
20 g Czosnek
20 g Sól
1.5 łyżeczka Pieprz
1.5 l Woda
150 g Bułka tarta
20 g Świeży tymianek
100 ml Olej
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj składniki.
Etap 2 /9
Warzywa oczyścić, obrać i pokroić w jednakową, niewielką kostkę.
Etap 3 /9
Jarmuż umyć i wysuszyć na papierze.
Etap 4 /9
Wszystkie warzywa dokładnie smażymy na maśle, po kolei, tak żeby były dobrze skarmelizowane, doprawiamy solą i pieprzem. Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki i też przesmażamy na maśle razem z czosnkiem.
Etap 5 /9
Mieloną wołowinę doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i czosnkiem. Formujemy kulki około 30g, panierujemy w bułce tartej i obsmażamy.
Etap 6 /9
Łopatkę jagnięcą dokładnie obsmażyć.
Etap 7 /9
Łopatkę zalać bulionem i wstawić do gotowania wg wskazań. Kiedy jagnięcina będzie miękka, zacznie odchodzić od kości, wtedy ją wyjmujemy.
Etap 8 /9
Następnie wrzucamy przesmażone warzywa, zagotowujemy, dodajemy przepłukaną kaszę perłową i dusimy około 10min, aż kasza będzie miękka.
Etap 9 /9
Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę, pulpety wołowe, jarmuż i porwane mięso jagnięce i dusimy jeszcze 5 min.