Sernik baklawa
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
6 liść Ciasto filo
80 g Masło
150 g Pistacja
20 g Cukier puder
3 Jajko
110 g Cukier
30 g Skrobia kukurydziana
75 ml Śmietanka
450 g Ser
120 ml Woda
50 g Cukier
50 g Miód
100 g Pistacja
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj spód. Nasmaruj masłem tortownicę o średnicy 18 cm. Arkusze filo sklej parami, smarując je roztopionym masłem za pomocą pędzla. Umieść w formie, odkrój nadmiar ciasta i ułóż te skrawki w formie.
Etap 2 /8
Zmiksuj pistacje w siekaczu. Dodaj resztę roztopionego masła i cukier puder i ponownie zmiksuj, aby wszystko się połączyło.
Etap 3 /8
Wyłóż mieszaninę na cieście w formie. Rozprowadź równomiernie i delikatnie ugnieć łyżką.
Etap 4 /8
Przygotuj masę sernika. Do pojemnika wbij jajka, cukier, mąkę, śmietankę i ser i utrzyj mikserem ręcznym lub w robocie kuchennym. Gdy mieszanina będzie puszysta, przelej ją do formy.
Etap 5 /8
Formę włóż do urządzenia z umieszczoną w nim płytą. Rozpocznij program.
Etap 6 /8
W międzyczasie przygotuj syrop. W rondelku umieść wodę, cukier i miód i postaw na średnim ogniu. Wymieszaj szpatułką i pozostaw syrop do zgęstnienia na około 10 minut.
Etap 7 /8
Polej ciasto przygotowanym syropem i posyp posiekanymi pistacjami. Jeśli chcesz, aby sernik był bardziej chrupiący, możesz wyjąć ciasto z formy i włożyć je z powrotem do Easy Fry na 5 minut w programie CAKE.
Etap 8 /8
Przed podaniem ciasto włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.