Sernik jabłkowo-orzechowy
Dorota Świdnik (@slodkie_fajne_ale_dietetyczne)
Przepis według Dorota Świdnik (@slodkie_fajne_ale_dietetyczne)

Sernik jabłkowo-orzechowy

ratings.4.5

-/5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • JABŁKA:

  • 200 g Jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)

  • 0.5 łyżeczka Cynamonu

  • 25 g Wody

  • SPÓD:

  • 100 g Płatków owsianych

  • 55 g Masła

  • 40 g Ksylitolu

  • 25 g Kakao

  • MASA SEROWA:

  • 500 g Sera z wiaderka

  • 35 g Ksylitolu

  • 3 Jajka

  • 100 ml Śmietanki 12% UHT

  • POLEWA:

  • 50 g Orzechów włoskich

  • 15 g Ksylitolu

  • 10 g Masła

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki. Jabłka obierz i pokrój w średnią kostkę.

Etap 2 /8

Rozpocznij program. Gdy Cook4Me się rozgrzeje i zacznie odliczanie, wrzuć pokrojone jabłka, posyp cynamonem i wlej wodę. Duś 6 minut. Co chwilę mieszaj. Jabłka odstaw do ostygnięcia.

Etap 3 /8

Płatki z ksylitolem zmiksuj drobno w blenderze. Dodaj miękkie masło i kakao. Wymieszaj.

Etap 4 /8

Powstałą masę przełóż do tortownicy (o średnicy 18 cm) wyłożonej papierem dopieczenia. Uklep ją równomiernie. Możesz wykorzystać do tego łyżkę zmoczoną w zimnej wodzie. Tortownicę wstaw do lodówki.

Etap 5 /8

Ser przełóż do miski, dodaj ksylitol, jajka, śmietankę i zmiksuj wszystko razem na gładką masę. Przelej do tortownicy. Do masy serowej włóż podduszone jabłka. Delikatnie wymieszaj je w masie, tak aby w miarę równomiernie się ułożyły.

Etap 6 /8

Tortownicę wstaw do czystego Cook4Me. Załóż pokrywę Extra Crisp. Ustaw 180°C i piecz 40 minut. Wyjmij ciasto.

  • Extra Crisp

Etap 7 /8

W Cook4Me rozpocznij smażenie. Gdy misa się nagrzeje wrzuć masło, ksylitol i orzechy. Wszystko razem podgrzewaj przez 3 minuty – co chwilę mieszaj. Gotowe przelej na sernik.

Etap 8 /8

Ciasto odstaw do całkowitego ostudzenia. Najlepiej wstaw do lodówki na całą noc.