Sernik mascarpone z konfiturą wiśniową - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Patka

Sernik mascarpone z konfiturą wiśniową

Review 5 stars (average)

5 /5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 150 g herbatników maślanych

  • 50 g bardzo miękkiego masła

  • 500 g mascarpone waniliowego z białą czekoladą

  • 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego

  • 3 jajka

  • 30 g erytrylolu

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżka konfitury wiśniowej

  • 500 ml wody

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Spód i boki tortownicy o śr. 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować lub rozgnieść tłuczkiem na piasek i dobrze wymieszać z miękkim masłem. Tak powstałym piaskiem herbatnikowym równomiernie wykładamy dno tortownicy, delikatnie zachodząc na boki.

Etap 2 /5

Do miski przekładamy serek mascarpone, jajka, jogurt grecki, erytrytol i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko razem krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelewamy na herbatnikowy spód.

Etap 3 /5

Do garnka Cook4me wlewamy 500ml wody, wkładamy koszyczek do gotowania na parze. Następnie w koszyczku umieszczamy tortownicę z masą serową. Zamykamy pokrywę i uruchamiamy program "gotowanie pod wysokim ciśnieniem", czas ustawiamy na 35 minut.

Etap 4 /5

Po dekompresji urządzenia, tortownicę wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nadmiar wody, która skropliła się na wierzchu sernika odsączamy papierowym ręcznikiem.

Etap 5 /5

Gdy sernik jest już wystudzony, wierzch smarujemy konfiturą wiśniową. Następnie chłodzimy przez co najmniej kilka godzin w lodówce.