Smażone warzywa z tofu
- Całkowity czas 15 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
350 g Tofu twarde
3 goździk Czosnek
4 Zielone cebulki
1 Mały brokuł
8 Pieczarki
2 Marchewki
2 Czerwone chili
2 łyżka Olej roślinny
1 łyżka Grillowany olej sezamowy
1 łyżka Sos sojowy
1 Limonka kaffir (combawa)
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Osusz tofu papierowym ręcznikiem kuchennym. Pokrój w równe kostki. Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę. Umyj różyczki brokuła. Umyj i pokrój pieczarki w plasterki. Obierz i pokrój marchew w plasterki. Oczyść czerwone chili, usuń nasiona i pokrój na drobne kawałki.
Etap 2 /6
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik termiczny zmieni się na pełny, solidny czerwony kolor. Rozgrzej olej roślinny i olej sezamowy. Usmaż tofu i posiekane chili, aż będą brązowe. Wyjmij tofu i odstaw na bok.
Etap 3 /6
Na średnim ogniu delikatnie podsmaż cebulę, marchew, pieczarki, czosnek i brokuły przez 6 minut.
Etap 4 /6
Dodaj tofu i sos sojowy.
Etap 5 /6
Pozostaw do smażenia przez kolejne kilka minut, cały czas mieszając. Skrop sokiem z limonki.
Etap 6 /6
Podawaj natychmiast z białym ryżem lub komosą ryżową.