Wegańska miseczka poke z tofu smażonym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegańska miseczka poke z tofu smażonym

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 200 g Tofu o zwartej konsystencji

  • 400 g Surowy ryż do sushi

  • 6 cl Ocet ryżowy

  • 2.5 łyżka Cukier

  • Sól

  • 2 Marchewki

  • 2 Awokado

  • 6 Duże rzodkiewki

  • 2 Cebule dymki

  • 30 g Mąka kukurydziana

  • 6 cl Sos sojowy

  • 3 łyżka Sos sriracha (tajski pikantny sos)

  • 100 g Łuskany edamame (świeży lub rozmrożony)

  • Czarne i białe ziarna sezamu do dekoracji

Akcesoria

  • Garnek
    Garnek
  • Patelnia
    Patelnia
  • Rondel
    Rondel

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Wyjmij tofu z opakowania i osusz, owijając je ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką kuchenną, a następnie połóż na nim płaski, ciężki przedmiot (np. garnek lub talerz). Pozostaw na 10 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

  • 200g Tofu o zwartej konsystencji

Etap 2 /9

Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

  • 400g Surowy ryż do sushi

Etap 3 /9

W międzyczasie umieść w misce ocet ryżowy, cukier puder i sól, a następnie wymieszaj do połączenia. Gdy ryż będzie gotowy, ostudź go i dodaj przyprawę, mieszając wszystko ostrożnie razem. Odstaw w chłodne miejsce.

  • 6cl Ocet ryżowy
  • 2.5łyżka Cukier
  • Sól

Etap 4 /9

Obierz marchewki i pokrój je w paski przypominające tagliatelle. Obierz, usuń pestki i pokrój awokado na cienkie plasterki. Umyj, usuń łodygi i pokrój rzodkiewki w plasterki. Umyj i posiekaj cebulę dymkę. Pokrój tofu na małe kostki lub trójkąty.

  • 2 Marchewki
  • 2 Awokado
  • 6 Duże rzodkiewki
  • 2 Cebule dymki

Etap 5 /9

Umieść tofu w misce, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą. Mieszaj, aż każda część będzie dokładnie pokryta.

  • 30g Mąka kukurydziana

Etap 6 /9

Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Dodaj kawałki tofu i smaż z każdej strony, aż będą złocistobrązowe i chrupiące.

Etap 7 /9

W międzyczasie przygotuj sos. W misce umieść sos sojowy i sos sriracha, a następnie dokładnie wymieszaj.

  • 6cl Sos sojowy
  • 3łyżka Sos sriracha (tajski pikantny sos)

Etap 8 /9

Gdy tofu będzie odpowiednio zarumienione, dodaj pikantny sos i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Po kilku minutach obróć tofu, aby wszystkie strony były pokryte, a następnie odstaw na bok.

Etap 9 /9

Aby złożyć miseczki, zacznij od ryżu do sushi na dnie, a następnie udekoruj paskami marchewki, plasterkami awokado, plasterkami rzodkiewki, edamame i kawałkami chrupiącego tofu. Posyp cebulą dymką i ziarnami sezamu.

  • 100g Łuskany edamame (świeży lub rozmrożony)
  • nasiono Czarne i białe ziarna sezamu do dekoracji

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
15 min.

Smażone warzywa z tofu

ratings.NaN

Wegańska miseczka poke z tofu smażonym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Smażone warzywa z tofu
Tefal
Tefal
1 godz. 25 min.

Wegańska tarta

ratings.NaN

Wegańska miseczka poke z tofu smażonym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Wegańska tarta
Tefal
Tefal
24 min.

Sundubu Jjigae, wegański gulasz z tofu

ratings.NaN

Wegańska miseczka poke z tofu smażonym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Sundubu Jjigae, wegański gulasz z tofu
Tefal
Tefal
1 godz. 28 min.

Wegańska moussaka

ratings.NaN

Wegańska miseczka poke z tofu smażonym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Wegańska moussaka
Tefal
Tefal
32 min.

Nuggetsy z tofu

ratings.NaN

Wegańska miseczka poke z tofu smażonym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Nuggetsy z tofu