Smażone warzywa z tofu - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Smażone warzywa z tofu

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 350 g Tofu twarde

  • 3 goździk Czosnek

  • 4 Zielone cebulki

  • 1 Mały brokuł

  • 8 Pieczarki

  • 2 Marchewki

  • 2 Czerwone chili

  • 2 łyżka Olej roślinny

  • 1 łyżka Grillowany olej sezamowy

  • 1 łyżka Sos sojowy

  • 1 Limonka kaffir (combawa)

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Osusz tofu papierowym ręcznikiem kuchennym. Pokrój w równe kostki. Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę. Umyj różyczki brokuła. Umyj i pokrój pieczarki w plasterki. Obierz i pokrój marchew w plasterki. Oczyść czerwone chili, usuń nasiona i pokrój na drobne kawałki.

  • 350g Tofu twarde
  • 3goździk Czosnek
  • 4 Zielone cebulki
  • 1 Mały brokuł
  • 8 Pieczarki
  • 2 Marchewki
  • 2 Czerwone chili

Etap 2 /6

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik termiczny zmieni się na pełny, solidny czerwony kolor. Rozgrzej olej roślinny i olej sezamowy. Usmaż tofu i posiekane chili, aż będą brązowe. Wyjmij tofu i odstaw na bok.

  • 350g Tofu twarde
  • 2 Czerwone chili
  • 2łyżka Olej roślinny
  • 1łyżka Grillowany olej sezamowy

Etap 3 /6

Na średnim ogniu delikatnie podsmaż cebulę, marchew, pieczarki, czosnek i brokuły przez 6 minut.

  • 3goździk Czosnek
  • 4 Zielone cebulki
  • 1 Mały brokuł
  • 8 Pieczarki
  • 2 Marchewki

Etap 4 /6

Dodaj tofu i sos sojowy.

  • 350g Tofu twarde
  • 1łyżka Sos sojowy

Etap 5 /6

Pozostaw do smażenia przez kolejne kilka minut, cały czas mieszając. Skrop sokiem z limonki.

  • 1 Limonka kaffir (combawa)

Etap 6 /6

Podawaj natychmiast z białym ryżem lub komosą ryżową.