Smalec
Przepis według KLUB GOTUJACYCH

Smalec

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

1 porcja

  • 1000 g dobrej jakości słoniny wieprzowej bez skóry

  • 2 cebule

  • 1 twarde jabłko

  • 1 łyżeczka wegety

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Moja słonina miała platy mięsa więc nic więcej nie dawałam, jeśli słonina jest tylko biała trzeba dodać boczek. Słoninę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.

Etap 2 /5

Na Cook4me ustaw tryb reczny/smażenie/ mocne czas 10 min Gdy urządzenie się rozgrzeje dodaj słoninę i mieszaj ją szpatułką przez chwilę.

  • 1000g dobrej jakości słoniny wieprzowej bez skóry

Etap 3 /5

Następnie ustaw tryb ręczny/smażenie/ średnie czas 30 min Od czasu do czasu przemieszaj szpatułką

Etap 4 /5

Przygotuj sobie jabłko i cebulę. Obierz je i pokrój w kosteczkę. Z jabłka usuń oczywiście gniazdo nasienne.

Etap 5 /5

Dodaj cebulę, wegetę i jabłko do misy i wymieszaj. Zostaw 20 min w misie a następnie przelej do miski lub słoika. Wstaw do lodówki jak smalec będzie już zimny.

  • 2 cebule
  • 1 twarde jabłko
  • 1łyżeczka wegety