Smażona wołowina - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Smażona wołowina

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 800 g Stek wołowy

  • 2 Czerwona papryka

  • 1 Cukinia

  • 2 garść Świeża kolendra

  • 10 centymetr Świeży imbir

  • 2 Świeże papryczki chilli

  • 300 g Suszony makaron jajeczny

  • Sól

  • 6 cl Olej słonecznikowy

  • Pieprz

  • 2 łyżka Miód

  • 12 cl Sos sojowy

  • 2 łyżka Olej sezamowy

  • 4 Limonki

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel
  • Wok
    Wok

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Pokrój wołowinę w cienkie paski. Umyj i pokrój czerwoną paprykę oraz cukinię w paski. Opłucz kolendrę. Oderwij liście, odłóż na bok i posiekaj łodygi. Imbir pokrój w cienkie plasterki. Opłucz, usuń nasiona i posiekaj chilli.

  • 800g Stek wołowy
  • 2 Czerwona papryka
  • 1 Cukinia
  • 2garść Świeża kolendra
  • 10centymetr Świeży imbir
  • 2 Świeże papryczki chilli

Etap 2 /8

Gotuj makaron jajeczny w osolonej wrzącej wodzie, aż będzie miękki. Dokładnie odcedź i odstaw.

  • 300g Suszony makaron jajeczny
  • Sól

Etap 3 /8

Rozgrzej wok na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Podsmaż paski wołowiny z połową oleju słonecznikowego.

  • 800g Stek wołowy
  • 6cl Olej słonecznikowy

Etap 4 /8

Przypraw solą i pieprzem, a następnie smaż mieszając przez 1 minutę, aż mięso lekko się zarumieni ze wszystkich stron.

  • Sól
  • Pieprz

Etap 5 /8

Zdejmij z patelni na talerz i trzymaj w cieple.

Etap 6 /8

Dodaj pozostały olej słonecznikowy oraz posiekane łodygi kolendry, imbir, czosnek, chilli, paprykę i cukinię. Smaż mieszając przez 1 minutę, aż składniki lekko się zarumienią, a następnie dodaj odcedzony makaron i miód.

  • 2 Czerwona papryka
  • 1 Cukinia
  • 2garść Świeża kolendra
  • 10centymetr Świeży imbir
  • 2 Świeże papryczki chilli
  • 300g Suszony makaron jajeczny
  • 6cl Olej słonecznikowy
  • 2łyżka Miód

Etap 7 /8

Smaż mieszając, aż makaron będzie gorący, po czym dodaj podsmażoną wołowinę oraz wszelkie soki pozostałe na talerzu. Dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym i sokiem z limonek, aby zbalansować smaki.

  • 12cl Sos sojowy
  • 2łyżka Olej sezamowy
  • 4 Limonki

Etap 8 /8

Przed podaniem posyp liśćmi kolendry.

  • 2garść Świeża kolendra