Souvlaki z chlebem pita i sosem tzatziki
Tefal
Przepis według Tefal

Souvlaki z chlebem pita i sosem tzatziki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 6 godz. 17 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    2 min.
  • Studzenie
    6 godz.

Składniki

2 osób

  • 400 g filet wieprzowy

  • 50 ml oliwa z oliwek

  • 1 szt. cytryna

  • 2 goździk ząbek czosnku

  • 1 szt. Biała cebula

  • 1 łyżka suszone oregano

  • sól morska

  • pieprz

  • 1 szt. czerwona cebula

  • 2 szt. pomidory

  • tzatziki

  • chleb pita

  • Różnorodne liście sałaty

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Pokrój filet wieprzowy na plastry o grubości 2 cm.

  • 400g filet wieprzowy

Etap 2 /6

Aby przyrządzić marynatę, wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulę, oregano i trochę soli i pieprzu.

  • 50ml oliwa z oliwek
  • 1szt. cytryna
  • 2goździk ząbek czosnku
  • 1szt. Biała cebula
  • 1łyżka suszone oregano
  • sól morska
  • pieprz

Etap 3 /6

Połóż płasko medaliony wieprzowe, a następnie nadziej je na drewniane szpikulce.

Etap 4 /6

Zanurz szaszłyki w marynacie, włóż do lodówki i marynuj przez 6 godzin.

Etap 5 /6

Wybierz program Wieprzowina i grilluj szaszłyki, aż staną się chrupiące.

Etap 6 /6

Połóż grillowane szaszłyki na ciepłym chlebie pita, ozdób sałatą, plasterkami pomidora i krążkami czerwonej cebuli. Podawaj z sosem tzatziki.

  • 1szt. czerwona cebula
  • 2szt. pomidory
  • tzatziki
  • chleb pita
  • Różnorodne liście sałaty