Souvlaki z chlebem pita i sosem tzatziki
- Całkowity czas 6 godz. 17 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 2 min.
Gotowanie - 6 godz.
Studzenie
Składniki
2 osób
400 g filet wieprzowy
50 ml oliwa z oliwek
1 szt. cytryna
2 goździk ząbek czosnku
1 szt. Biała cebula
1 łyżka suszone oregano
sól morska
pieprz
1 szt. czerwona cebula
2 szt. pomidory
tzatziki
chleb pita
Różnorodne liście sałaty
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokrój filet wieprzowy na plastry o grubości 2 cm.
Etap 2 /6
Aby przyrządzić marynatę, wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulę, oregano i trochę soli i pieprzu.
Etap 3 /6
Połóż płasko medaliony wieprzowe, a następnie nadziej je na drewniane szpikulce.
Etap 4 /6
Zanurz szaszłyki w marynacie, włóż do lodówki i marynuj przez 6 godzin.
Etap 5 /6
Wybierz program Wieprzowina i grilluj szaszłyki, aż staną się chrupiące.
Etap 6 /6
Połóż grillowane szaszłyki na ciepłym chlebie pita, ozdób sałatą, plasterkami pomidora i krążkami czerwonej cebuli. Podawaj z sosem tzatziki.