Spaghetti bolognese
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Pomidor
1 Cebula
1 goździk Czosnek
2 filet Oliwa z oliwek
500 g Mielona wołowina
3.5 łyżka Czerwone wino
500 g Przecier pomidorowy
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
1 łyżka Cukier
1 Cayenne pepper
Sól, pieprz
1 łyżka Sól gruboziarnista
500 g Spaghetti
6 g Parmezan
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Upewnij się, że zdejmiesz uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence lub w piekarniku.
Etap 2 /11
Obierz, usuń nasiona i pokrój pomidory w kostkę. Obierz i cienko pokrój cebulę oraz czosnek.
Etap 3 /11
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej połowę oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się przezroczysta i lekko skarmelizowana.
Etap 4 /11
Dodaj mięso i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż będzie całkowicie ugotowane.
Etap 5 /11
Zdeglasuj soki z mięsa czerwonym winem. Gotuj, aż wino całkowicie odparuje.
Etap 6 /11
Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, czosnek, zioła prowansalskie, cukier i szczyptę pieprzu cayenne. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Etap 7 /11
Przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i utrzymuj w cieple na bardzo małym ogniu.
Etap 8 /11
Napełnij garnek 2,5 l wody. Przykryj i zagotuj.
Etap 9 /11
Dodaj sól gruboziarnistą do wody. Wrzuć spaghetti i gotuj al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Etap 10 /11
Odcedź spaghetti. Dodaj resztę oliwy z oliwek i wymieszaj.
Etap 11 /11
Podawaj spaghetti z sosem i posyp utartym parmezanem.