Spaghetti bolognese - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Spaghetti bolognese

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 800 g Pomidor

  • 1 Cebula

  • 1 goździk Czosnek

  • 2 filet Oliwa z oliwek

  • 500 g Mielona wołowina

  • 3.5 łyżka Czerwone wino

  • 500 g Przecier pomidorowy

  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie

  • 1 łyżka Cukier

  • 1 Cayenne pepper

  • Sól, pieprz

  • 1 łyżka Sól gruboziarnista

  • 500 g Spaghetti

  • 6 g Parmezan

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Upewnij się, że zdejmiesz uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence lub w piekarniku.

Etap 2 /11

Obierz, usuń nasiona i pokrój pomidory w kostkę. Obierz i cienko pokrój cebulę oraz czosnek.

  • 800g Pomidor
  • 1 Cebula
  • 1goździk Czosnek

Etap 3 /11

Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej połowę oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się przezroczysta i lekko skarmelizowana.

  • 1 Cebula
  • 2filet Oliwa z oliwek

Etap 4 /11

Dodaj mięso i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż będzie całkowicie ugotowane.

  • 500g Mielona wołowina

Etap 5 /11

Zdeglasuj soki z mięsa czerwonym winem. Gotuj, aż wino całkowicie odparuje.

  • 3.5łyżka Czerwone wino

Etap 6 /11

Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, czosnek, zioła prowansalskie, cukier i szczyptę pieprzu cayenne. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

  • 800g Pomidor
  • 1goździk Czosnek
  • 500g Przecier pomidorowy
  • 1łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 1łyżka Cukier
  • 1 Cayenne pepper
  • Sól, pieprz

Etap 7 /11

Przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i utrzymuj w cieple na bardzo małym ogniu.

Etap 8 /11

Napełnij garnek 2,5 l wody. Przykryj i zagotuj.

Etap 9 /11

Dodaj sól gruboziarnistą do wody. Wrzuć spaghetti i gotuj al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

  • 1łyżka Sól gruboziarnista
  • 500g Spaghetti

Etap 10 /11

Odcedź spaghetti. Dodaj resztę oliwy z oliwek i wymieszaj.

  • 2filet Oliwa z oliwek

Etap 11 /11

Podawaj spaghetti z sosem i posyp utartym parmezanem.

  • 6g Parmezan