Strogonow z kurczaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Strogonow z kurczaka

Review 5 stars (average)

- /5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 800 g Udek trybowanych z kurczaka

  • 1 Czerwone papryki (wg uznania)

  • 800 ml Dowolnego bulionu

  • 200 g Pieczarek

  • 1 Marchewka (100 g)

  • 2 Ogórki kiszone (200 g)

  • 3 Ząbki czosnku

  • 3 łyżka Śmietany 30%

  • 1 łyżka Koncentratu pomidorowego

  • Natki pietruszki

  • 3 Liście laurowe

  • 4 Ziela angielskie

  • 1 łyżeczka Słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka Tymianku

  • 1 łyżeczka Majeranku

  • 3 łyżka Mąki pszennej

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

  • Sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotuj składniki.

  • 800g Udek trybowanych z kurczaka
  • 1 Czerwone papryki (wg uznania)
  • 800ml Dowolnego bulionu
  • 200g Pieczarek
  • 1 Marchewka (100 g)
  • 2 Ogórki kiszone (200 g)
  • 3 Ząbki czosnku
  • 3łyżka Śmietany 30%
  • 1łyżka Koncentratu pomidorowego
  • garść Natki pietruszki
  • 3 Liście laurowe
  • 4 Ziela angielskie
  • 1łyżeczka Słodkiej papryki
  • 1łyżeczka Tymianku
  • 1łyżeczka Majeranku
  • 3łyżka Mąki pszennej
  • 1łyżka Oleju roślinnego
  • Sól i pieprz do smaku

Etap 2 /7

Mięso z kurczaka pokrój na kawałki na jeden kęs. Pieczarki obierz i każdy grzyb przekrój na 4 części. Paprykę obierz obieraczką do warzyw i pokrój w niezbyt cienkie paski. Marchewkę i ogórki pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

  • 800g Udek trybowanych z kurczaka
  • 1 Czerwone papryki (wg uznania)
  • 200g Pieczarek
  • 1 Marchewka (100 g)
  • 2 Ogórki kiszone (200 g)
  • 3 Ząbki czosnku
  • garść Natki pietruszki

Etap 3 /7

Dodaj do Cook4me łyżkę oleju roślinnego i wrzuć mięso, a następnie podsmażaj je przez 10 minut. Co jakiś czas przemieszaj kawałki. Jeśli używasz dużo mięsa – możesz to zrobić partiami. Podczas przygotowania wytworzy się sporo płynu, a dzieląc obróbkę na etapy możesz zminimalizować ten efekt. Nie musisz czekać, aż płyn zupełnie odparuje. Mięso nie musi być zrumienione. Nie ma to znaczenia dla dalszego przepisu.

  • 1łyżka Oleju roślinnego

Etap 4 /7

Następnie dorzuć marchewkę oraz pieczarki i smaż dalej 4 minuty. W kolejnym kroku dodaj czosnek i podsmażaj ostatnią minutę.

Etap 5 /7

Teraz do garnka dodaj 3 kopiaste łyżki mąki. Przemieszaj wszystko. Następnie wlej zimny bulion oraz dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i ogórki kiszone oraz wszystkie przyprawy – 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżeczkę słodkiej papryki, po połowie łyżeczki majeranku i tymianku.

  • 800ml Dowolnego bulionu
  • 2 Ogórki kiszone (200 g)
  • 1łyżka Koncentratu pomidorowego
  • 3 Liście laurowe
  • 4 Ziela angielskie
  • 1łyżeczka Słodkiej papryki
  • 1łyżeczka Tymianku
  • 1łyżeczka Majeranku
  • 3łyżka Mąki pszennej

Etap 6 /7

Zamknij pokrywę i przejdź w tryb wysokiego ciśnienia.

Etap 7 /7

Otwórz pokrywę i wlej 3 łyżki śmietany. Nie musisz ponownie zagotowywać potrawy. Dosyp także natkę pietruszki. Odstaw strogonowa na 15 minut, a następnie spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze pod siebie. Jeśli bulion nie był dobrze doprawiony, prawdopodobnie przyda się trochę soli i pieprzu.

  • 3łyżka Śmietany 30%
  • garść Natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku