Szaszłyki wieprzowe marynowane w soku z granatów
- Całkowity czas 12 godz. 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 12 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Wieprzowina na grilla (np. schab)
150 g Cebula (1 duża)
3 łyżka Khmeli-suneli
Sól
500 ml Sok z granatu
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Pokrój mięso na prostokątne kawałki o wymiarach ok. 4x3x3 cm. Obierz cebulę i pokrój ją na plasterki. Do dużej miski włóż mięso i krążki cebulowe. Dodaj Khmeli-suneli, sól i sok z granatów. Wymieszaj, przykryj talerzem, wstaw do lodówki i marynuj przez co najmniej 1 noc, a najlepiej 1–2 dni.
Etap 2 /4
Odsącz mięso i cebulę, nadziej kawałki mięsa na szpikulce na zmianę z krążkami cebulowymi.
Etap 3 /4
Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż szaszłyki na płytach grillowych i grilluj przez 20 minut, regularnie obracając, aby opiec wszystkie boki.
Etap 4 /4
Podawaj.