Szaszłyki z kurczaka w limonkowej marynacie
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 sztuki
500 g Piersi z kurczaka
0.5 Papryki
0.5 Cukinii
Marynata:
4 łyżka Oliwy
1 Limonki
1 Papryczka chili
1 łyżka Miodu
3 Ząbki czosnku
3 łyżka Sosu sojowego
Sos szczypiorkowy:
100 g Jogurtu greckiego
1 łyżeczka Majonezu
Sól, pieprz
Młoda cebulka i szczypiorek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Kurczaka i warzywa pokrój w kostkę.
Etap 2 /6
Wymieszaj składniki na marynatę, a następnie ¾ marynaty przelej do kurczaka, a resztę do warzyw. Kurczaka warto marynować minimum 30 min lub nawet całą noc.
Etap 3 /6
Nadziewaj kurczaka i warzywa na zmianę na patyczki do szaszłyków.
Etap 4 /6
Włóż do komory air fryer’a i piecz w 180°C przez 13-15 minut.
Etap 5 /6
W międzyczasie wymieszaj jogurt z majonezem, solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Etap 6 /6
Podawaj szaszłyki z sosem.