Tagliatelle carbonara
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
12 kawałek Pancetta
50 g Parmigiano reggiano lub pecorino
5 Żółtka
Sól, pieprz
500 g Świeże tagliatelle
1 filet Oliwa z oliwek
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Upewnij się, że zdejmujesz uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence i/lub w piekarniku.
Etap 2 /7
Pokrój plastry pancetty na kawałki. Zetrzyj parmezan. Ubij żółtka jajek i połowę parmezanu przez chwilę, lekko doprawiając solą i pieprzem. Powinieneś uzyskać puszystą i kremową mieszankę. Wstaw ją do lodówki.
Etap 3 /7
Napełnij naczynie zimną wodą (ta woda posłuży do zatrzymania gotowania makaronu). Wlej 3 litry wody do garnka i doprowadź do wrzenia. Posól wodę.
Etap 4 /7
Dodaj tagliatelle. Doprowadź ponownie do wrzenia i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj 2 łyżki stołowe wody z gotowania makaronu do sosu z żółtek i parmezanu, aby go rozrzedzić. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i wstaw do zimnej wody.
Etap 5 /7
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej oliwę z oliwek. Smaż plastry pancetty na złoty kolor i lekko chrupiące.
Etap 6 /7
Odcedź tagliatelle i dodaj je do pancetty, aby je podgrzać i nadać im smak.
Etap 7 /7
Przełóż makaron do naczynia do serwowania. Dodaj sos z żółtek i parmezanu i wymieszaj, aby obłożyć makaron.