Tagliatelle carbonara - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tagliatelle carbonara

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 12 kawałek Pancetta

  • 50 g Parmigiano reggiano lub pecorino

  • 5 Żółtka

  • Sól, pieprz

  • 500 g Świeże tagliatelle

  • 1 filet Oliwa z oliwek

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Upewnij się, że zdejmujesz uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence i/lub w piekarniku.

Etap 2 /7

Pokrój plastry pancetty na kawałki. Zetrzyj parmezan. Ubij żółtka jajek i połowę parmezanu przez chwilę, lekko doprawiając solą i pieprzem. Powinieneś uzyskać puszystą i kremową mieszankę. Wstaw ją do lodówki.

  • 12kawałek Pancetta
  • 50g Parmigiano reggiano lub pecorino
  • 5 Żółtka
  • Sól, pieprz

Etap 3 /7

Napełnij naczynie zimną wodą (ta woda posłuży do zatrzymania gotowania makaronu). Wlej 3 litry wody do garnka i doprowadź do wrzenia. Posól wodę.

  • Sól, pieprz

Etap 4 /7

Dodaj tagliatelle. Doprowadź ponownie do wrzenia i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj 2 łyżki stołowe wody z gotowania makaronu do sosu z żółtek i parmezanu, aby go rozrzedzić. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i wstaw do zimnej wody.

  • Sól, pieprz
  • 500g Świeże tagliatelle

Etap 5 /7

Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej oliwę z oliwek. Smaż plastry pancetty na złoty kolor i lekko chrupiące.

  • 1filet Oliwa z oliwek

Etap 6 /7

Odcedź tagliatelle i dodaj je do pancetty, aby je podgrzać i nadać im smak.

Etap 7 /7

Przełóż makaron do naczynia do serwowania. Dodaj sos z żółtek i parmezanu i wymieszaj, aby obłożyć makaron.