Tajska zupa z kurczaka
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
400 g Tamaryndowiec
2 szt. Imbir
4 Czerwona papryczka chili
2 Czerwona cebula
4 laska Trawa cytrynowa
2 bulwa Czosnek
2 pęczek Świeża kolendra
4 kg Kurczak
80 cl Mleko kokosowe
Tajski sos rybny
450 g Makaron ryżowy
Sos sojowy
Oliwa z oliwek
Akcesoria
Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Obierz i rozdrobnij tamaryndowiec. Pokrój imbir w plastry. Usuń nasiona z chili. Posiekaj jedną papryczkę chili. Drugą pokrój w cienkie plasterki. Pokrój cebulę, nie obierając jej. Zgnieć, stłucz i grubo posiekaj trawę cytrynową. Przekrój główkę czosnku na pół. Opłucz i drobno pokrój łodyżki kolendry. Liście zachowaj na później.
Etap 2 /8
Umieść kurczaka w dużym rondlu o ciężkim dnie i dodaj tamaryndowiec, imbir, posiekaną papryczkę chili, cebulę, trawę cytrynową, czosnek i łodygi kolendry.
Etap 3 /8
Zalej wodą do pełna i dociśnij kurczaka ciężką pokrywką lub mniejszym rondlem, który pasuje do garnka. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę do 1,5 godziny.
Etap 4 /8
Wyjmij kurczaka i oderwij mięso za pomocą widelca.
Etap 5 /8
Rozgnieć sos. Dodaj mleko kokosowe i odrobinę sosu rybnego.
Etap 6 /8
Włóż makaron ryżowy do miski, zalej wrzącą wodą i zostaw na 3 minuty.
Etap 7 /8
Wymieszaj liście kolendry z pokrojonym chili.
Etap 8 /8
Odcedź makaron, umieść trochę na dnie każdej miski do serwowania i dopraw sosem sojowym. Ułóż na wierzchu kurczaka, następnie polej odcedzonym sosem. Posyp mieszanką chili i kolendry, a na koniec skrop oliwą z oliwek.