Tarta z karmelizowanym jabłkiem, pistacjami i migdałami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tarta z karmelizowanym jabłkiem, pistacjami i migdałami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 50 g Płatki migdałów

  • 50 g Pokruszone pistacje

  • 3.5 łyżka Woda

  • 200 g Biały cukier

  • 1.5 kg Jabłka Royal Gala

  • 60 g Masło lekko solone

  • 1 Arkusz ciasta francuskiego (średnica 32 cm)

  • 1 Żółtko

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Pamiętaj, aby zdjąć uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence lub w piekarniku.

Etap 2 /9

Upraż płatki migdałów na patelni i zrumień pokruszone pistacje.

  • 50g Płatki migdałów
  • 50g Pokruszone pistacje

Etap 3 /9

Podgrzej wodę i cukier na patelni i gotuj na małym ogniu, aż karmel stanie się złocistobrązowy.

  • 3.5łyżka Woda
  • 200g Biały cukier

Etap 4 /9

W międzyczasie obierz jabłka, przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój każdą połówkę jabłka na ćwiartki.

  • 1.5kg Jabłka Royal Gala

Etap 5 /9

Gdy karmel nabierze złotobrązowego koloru, zdejmij patelnię z ognia i przerwij gotowanie karmelu, dodając masło lekko solone. Następnie ponownie postaw patelnię na ogniu i dodaj ćwiartki jabłek. Mieszaj je regularnie, aż staną się karmelizowane. Karmel musi być gęsty, aby jabłka dobrze się ugotowały.

  • 1.5kg Jabłka Royal Gala
  • 60g Masło lekko solone

Etap 6 /9

Pozostaw jabłka do ostudzenia.

Etap 7 /9

Rozłóż ciasto francuskie na patelni, upewniając się, że ciasto wystaje na wszystkie strony. Nakłuj dno widelcem, ułóż karmelizowane ćwiartki jabłek na wierzchu i zawij brzegi ciasta na nadzienie. To normalne, że środek tarty pozostaje odkryty. Posmaruj ciasto żółtkiem.

  • 1 Arkusz ciasta francuskiego (średnica 32 cm)
  • 1 Żółtko

Etap 8 /9

Wstaw patelnię do piekarnika i zdejmij uchwyt Ingenio. Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 45 minut.

Etap 9 /9

Załóż ponownie uchwyt Ingenio i wyjmij tartę z piekarnika. Pozostaw do ostudzenia przed posypaniem pistacjami i uprażonymi migdałami.

  • 50g Płatki migdałów
  • 50g Pokruszone pistacje