Tarta z karmelizowanym jabłkiem, pistacjami i migdałami
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
50 g Płatki migdałów
50 g Pokruszone pistacje
3.5 łyżka Woda
200 g Biały cukier
1.5 kg Jabłka Royal Gala
60 g Masło lekko solone
1 Arkusz ciasta francuskiego (średnica 32 cm)
1 Żółtko
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Pamiętaj, aby zdjąć uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence lub w piekarniku.
Etap 2 /9
Upraż płatki migdałów na patelni i zrumień pokruszone pistacje.
Etap 3 /9
Podgrzej wodę i cukier na patelni i gotuj na małym ogniu, aż karmel stanie się złocistobrązowy.
Etap 4 /9
W międzyczasie obierz jabłka, przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój każdą połówkę jabłka na ćwiartki.
Etap 5 /9
Gdy karmel nabierze złotobrązowego koloru, zdejmij patelnię z ognia i przerwij gotowanie karmelu, dodając masło lekko solone. Następnie ponownie postaw patelnię na ogniu i dodaj ćwiartki jabłek. Mieszaj je regularnie, aż staną się karmelizowane. Karmel musi być gęsty, aby jabłka dobrze się ugotowały.
Etap 6 /9
Pozostaw jabłka do ostudzenia.
Etap 7 /9
Rozłóż ciasto francuskie na patelni, upewniając się, że ciasto wystaje na wszystkie strony. Nakłuj dno widelcem, ułóż karmelizowane ćwiartki jabłek na wierzchu i zawij brzegi ciasta na nadzienie. To normalne, że środek tarty pozostaje odkryty. Posmaruj ciasto żółtkiem.
Etap 8 /9
Wstaw patelnię do piekarnika i zdejmij uchwyt Ingenio. Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 45 minut.
Etap 9 /9
Załóż ponownie uchwyt Ingenio i wyjmij tartę z piekarnika. Pozostaw do ostudzenia przed posypaniem pistacjami i uprażonymi migdałami.