Tort Czarny Las
Tefal
Przepis według Tefal

Tort Czarny Las

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 6 Białka jaj

  • 6 Żółtka jaj

  • 250 g Cukier

  • 6 łyżka Gorąca woda

  • 200 g Mąka

  • 75 g Skrobia kukurydziana

  • 50 g Kakao w proszku

  • 12 g Proszek do pieczenia

  • 1 Szklanka kwaśnych wiśni

  • 25 g Skrobia kukurydziana

  • 2 łyżka Wiśniówka

  • 80 cl Śmietana

  • 1 Opakowanie stabilizatora do śmietany

  • 5 g Cukier

  • 12 Wiśnie Amarena

  • 100 g Wiórki czekoladowe

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex
  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /19

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół).

Etap 2 /19

Przygotuj białka zgodnie z przepisem. Naciśnij "Start".

  • 6 Białka jaj

Etap 3 /19

W czystej misie robota umieść żółtka, wodę i cukier. Naciśnij "Start".

  • 6 Żółtka jaj
  • 250g Cukier
  • 6łyżka Gorąca woda
  • Trzepaczka flex

Etap 4 /19

Przesiej do misy robota mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj je do przygotowanej wcześniej mieszanki.

  • 200g Mąka
  • 75g Skrobia kukurydziana
  • 50g Kakao w proszku
  • 12g Proszek do pieczenia

Etap 5 /19

Za pomocą szpatułki wmieszaj do ciasta białka.

Etap 6 /19

Umieść je w natłuszczonej, oprószonej mąką formie do pieczenia.

Etap 7 /19

Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 30–35 minut. Zmniejszaj temperaturę o 10 stopni co 10 minut – aż do 150 stopni.

Etap 8 /19

Do osobnej miski odsącz przez sito kwaśne wiśnie i zachowaj sok. Podziel sok na dwie części i zagotuj jedną w rondelku.

  • 1 Szklanka kwaśnych wiśni

Etap 9 /19

Drugą część soku zmieszaj z skrobię kukurydzianą. Zagotuj mieszankę w rondelku i odstaw na bok.

  • 1 Szklanka kwaśnych wiśni
  • 25g Skrobia kukurydziana

Etap 10 /19

Dodaj do mieszanki w rondelku wiśnie.

Etap 11 /19

W misie robota umieść stabilizator do śmietany i cukier, następnie wlej śmietanę. Naciśnij "Start".

  • 80cl Śmietana
  • 1 Opakowanie stabilizatora do śmietany
  • 5g Cukier
  • Trzepaczka flex

Etap 12 /19

Przestudzony spód ciasta przekrój na trzy części. Dolną część skrop łyżką wiśniówki i pokryj mieszanką z wiśni.

Etap 13 /19

Pokryj wiśnie cienką warstwą śmietany.

Etap 14 /19

Połóż na wierzchu drugą warstwę ciasta, ponownie skrop ją łyżką wiśniówki i posmaruj śmietaną.

Etap 15 /19

Połóż trzecią warstwę ciasta.

Etap 16 /19

Umieść trzy łyżki z reszty śmietany w rękawie cukierniczym.

Etap 17 /19

Śmietanę, która pozostała, rozsmaruj na całym cieście.

Etap 18 /19

Udekoruj tort, wyciskając za pomocą rękawa 12 śmietanowych rozet i ułóż wiśnie Amarena.

  • 12 Wiśnie Amarena

Etap 19 /19

Wierzch i boki ciasta możesz posypać wiórkami czekolady.

  • 100g Wiórki czekoladowe