Trufle Czekoladowe Fudge
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
75 g Masło
1 łyżka Syrop złocisty
3 łyżka Mleko
40 g Kakao
225 g Cukier puder
65 g Czekoladowe posypki
65 g Kolorowe posypki cukrowe
Akcesoria
Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W rondlu delikatnie rozpuść masło, syrop i mleko na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Etap 2 /8
Zdejmij z ognia i pozostaw na 3 minuty do ostygnięcia.
Etap 3 /8
Za pomocą sita przesiej cukier puder i kakao do miski.
Etap 4 /8
Dodaj 2 łyżki mieszanki cukru pudru i kakao do rondla, a następnie energicznie wymieszaj drewnianą łyżką.
Etap 5 /8
Stopniowo dodawaj resztę mieszanki cukru pudru i kakao, po 2 łyżki naraz. Pamiętaj, aby dodać mieszankę cukru w małych ilościach i dobrze wymieszać przed dodaniem kolejnej porcji. Jeśli dodasz za dużo na raz, masa nie będzie odpowiednia.
Etap 6 /8
Kontynuuj dodawanie mieszanki cukru pudru, aż masa stanie się bardzo sztywna. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie uformuj kulki.
Etap 7 /8
Wsyp kilka czekoladowych posypek do 2 oddzielnych misek. Każdą z kulek obtocz w czekoladowych lub kolorowych posypkach cukrowych. Umieść w papilotkach do słodyczy i schładzaj w lodówce przez 2-3 godziny.
Etap 8 /8
Słodycze należy przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu do 4 dni.