Udka z kurczaka - po mojemu z miodem i chilli - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Nakook

Udka z kurczaka - po mojemu z miodem i chilli

Review 5 stars (average)

5 /5 -

  • Całkowity czas 26 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    6 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

2 osób

  • 650 g Udko z kurczaka bez kości

  • 2 łyżka Papryka słodka

  • 2 łyżka Czosnek granulowany

  • 1 łyżka Pieprz czarny

  • 2 łyżka Wegety

  • 3 łyżka Miodu

  • 1.5 łyżeczka Chilli

  • 2 łyżka Oleju

  • 1 łyżka Przyprawa pięć smaków

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki: wymieszaj w jednym naczyniu mieszankę przypraw - papryka, pieprz, vegeta, czosnek.

  • 2łyżka Papryka słodka
  • 2łyżka Czosnek granulowany
  • 1łyżka Pieprz czarny
  • 2łyżka Wegety

Etap 2 /5

W drugim naczyniu wymieszaj pozostałe przyprawy, które stworzą glazurę: miód, chilli, przyprawa pięciu smaków.

  • 3łyżka Miodu
  • 1.5łyżeczka Chilli
  • 1łyżka Przyprawa pięć smaków

Etap 3 /5

Osuszone udka natrzyj z obu stron mieszanką przypraw. Do misy dodaj 2 łyżki oleju i ustaw na tryb smażenie. Smaż mięso po 3 minuty z każdej strony - obróć w połowie smażenia.

  • 650g Udko z kurczaka bez kości
  • 2łyżka Oleju

Etap 4 /5

Po podsmażeniu za pomocą pędzelka obsmaruj udka z jednej strony przygotowaną wcześniej glazurą i użyj pokrywy Extra Crisp - Menu 1 (kurczak) i czas 20 minut. W połowie czasu obróć udka i posmaruj glazurą z drugiej strony i smaż dalej.

  • 3łyżka Miodu
  • 1.5łyżeczka Chilli
  • 1łyżka Przyprawa pięć smaków
  • Extra Crisp

Etap 5 /5

Po zdjęciu pokrywy Extra Crisp daj udkom odpocząć w naczyniu przez 2 minuty. Podawaj z surówką colesław. Ewentualnie dosól do smaku.