Udziec z indyka pieczony z ziołami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Udziec z indyka pieczony z ziołami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 2 godz.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 30 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

6 osób

  • 100 g Masło

  • 2 Czosnek

  • 2 Szalotka

  • 2 Rozmaryn

  • 4 Tymianek

  • 6 Jałowiec

  • 1 sok Cytryna

  • Sól i pieprz

  • 4 łyżka Oliwa z oliwek

  • 2.2 kg Udziec z indyka

  • Sól i pieprz

  • 2 Rozmaryn

  • 1 Czosnek

Akcesoria

  • Brytfanna
    Brytfanna

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj masło z dodatkami w miseczce. Wymieszaj miękkie masło ze wszystkimi składnikami, aby uzyskać gładkie masło. Odstaw w temperaturze pokojowej.

  • 100g Masło
  • 2 Czosnek
  • 2 Szalotka
  • 2 Rozmaryn
  • 4 Tymianek
  • 6 Jałowiec
  • 1sok Cytryna
  • Sól i pieprz

Etap 2 /6

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Etap 3 /6

Posmaruj olejem dno naczynia żaroodpornego i ułóż na nim udziec z indyka. Dopraw solą i pieprzem. Całą powierzchnię pokryj przygotowanym masłem z dodatkami. Dodaj gałązki rozmarynu i posiekany czosnek.

  • 4łyżka Oliwa z oliwek
  • 2.2kg Udziec z indyka
  • Sól i pieprz
  • 2 Rozmaryn
  • 1 Czosnek

Etap 4 /6

Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika bez pokrywki i piecz przez 1 godzinę 30 minut (w zależności od wielkości udźca, dostosuj czas pieczenia). Używając małej chochelki, regularnie polewaj mięso, aby równomiernie się piekło i zarumieniło.

Etap 5 /6

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw mięso w naczyniu na 10 minut przed pokrojeniem.

Etap 6 /6

Podawaj od razu!